Amnionitis

Amnionitisről a magzatburkok gyulladása esetében beszélünk, amikor a gyulladás hatására a magzatburkok áteresztővé válnak, és ezáltal a magzatvízbe baktériumok kerülnek. Ritka betegség, a terhességek mintegy öt százaléka során fordul elő.

Az alábbiakban a fertőzés lehetséges okairól, tüneteiről és kezeléséről olvashat.

A méh és a méhűr normál esetben steril környezet, nem tartalmaz se baktériumokat, se vírusokat. Egyes esetekben fogékonnyá válhat a méh a fertőzésekre, ha ez bekövetkezik, akkor súlyos, a magzat és az anya állapotát veszélyeztető betegségről van szó. Az amniontis koraszüléshez is vezethet, ha a terhesség 37. hete előtt történik.

A fertőzés okozó ágensek

A baktériumok, melyek a magzatvíz fertőzését okozzák, két módon kerülhetnek a méhüregbe. Ritkán az anyai vérkeringés közvetítésével jutnak el a magzatburokig és a magzatvízig, gyakrabban a hüvely és a méhnyak területéről kiinduló felszálló fertőzésről van szó. Egészséges nőkben a hüvely és a méhnyak mindig tartalmaz egy alacsony számú baktériumkolóniát. Egyes nőknél, bizonyos esetekben felszálló fertőzés révén ezek amnionitist okozhatnak.

Melyek a rizikótényezők?

A magzatburok gyulladásának rizikótényezője lehet az idő előtti burokrepedés, a kitágult méhnyak. Ezek a tényezők utat engednek a hüvely bakteriális flórájának a méhbe történő feljutásra. Az idő előtti burokrepedés esetében,( ha a terhesség 37. hét előtt következik be burokrepedés), van a legnagyobb esélye az amnionitis kialakulásának.

Az amnionitis tünetei

Az amnionitis tünetei sokfélék lehetnek. A korai jelek közé tartozik a méhkontrakciók kialakulása, a méhnyak kitágulása, a szülés beindulása. A has érzékennyé válik, hőemelkedés, láz jelentkezhet. A laboratóriumi leltekben megfigyelhető a gyulladásos paraméterek emelkedése, magasabb fehérvérsejt-szám. Emelkedhet a magzati szívfrekvencia, előrehaladott esetekben szepszis is kialakulhat, ha nagy mennyiségű bakteriális toxin jut az anya keringésébe, a keringés összeomolhat.

Normál szülés alatt is kialakulhat amnionitis, az alábbiak a rizikófaktorai:

  • elhúzódó szülés
  • gyakori hüvelyi vizsgálat
  • a magzati fej elektródák jelenléte
  • méhen belüli katéter

A szülés alatti amnionitis diagnózisa láz, méhérzékenység, bűzös magzatvíz alapján történik.

Az amnionitis kezelése

Mielőbbi antibiotikum adása szükséges, a magzat mielőbbi világra jövetele kívánatos, császármetszéssel jobb eredmények érhetőek el.


close