Irrigátor, irrigálás

Az irrigálás során egy speciális hüvelyi zuhany/ hüvelyöblítő segítségével legtöbbször tejsavas oldatot juttatunk a hüvelybe abból a célból, hogy eltávolítsuk a hüvelyváladékot, átmossuk a hüvelyt, eltávolítsuk a spermát.

Melyek az irrigálás előnyei és hátrányai? A következőkben erről olvashat.

A hüvelyi irrigátorok recept nélkül beszerezhetőek a drogériákban, patikákban, az oldatok is elkészítve megvásárolhatóak, vagy akár receptre is felírhatja azt a nőgyógyász, háziorvos. Az irrigálás hasznosságával kapcsolatban a nőgyógyászok véleménye nem egységes. Sokan kifejezetten károsnak tartják, mások higiéniás célból, fertőzések kezelésére és megelőzésére is rendszeres használatát javasolják, de kihangsúlyozzák, hogy panaszmentes nőknek, az irrigálás hetente maximum két- három alkalommal ajánlott.

Mik az irrigálás előnyei?

  • Azoknál a nőknél, akik hajlamosak gombás fertőzés kialakulására az aktus utáni tejsavas irrigálás hatékony is lehet, ugyanis az ondó lúgos pH-val rendelkezik. A hüvely normál pH-ját felborítja, ezért az ondó eltávolítása jó hatású lehet.
  • Hüvelyfolyás esetén is alkalmazzák az irrigátort. Azt fontos kihangsúlyozni, hogy a bővebb hüvelyváladék nem feltétlenül kóros, nem azonos a hüvelyfolyással. Ha mellé gyulladásos jelek, viszketés, szag társul, akkor már nem egyszerűen bővebb hüvelyváladékozásról van szó, ilyen esetben nőgyógyászati vizsgálat javasolt. A hüvelyi folyások esetében az irrigálás hatékony a gyulladás tüneteinek enyhítésében, helyreállítja a hüvely normál védelmi rendszerét, megakadályozza a fertőzések visszatérését.

Milyen esetekben alkalmazzák még a hüvelyöblítést?

  • A menstruációs vér kimosására szokták alkalmazni, amikor a vérzés már gyenge. Ez szükségtelen procedúra, a vér kiürül magától is.
  • Szexuális aktus után a spermát akarják e módon eltávolítani, hegy megelőzzék a terhesség vagy nemi úton terjedő betegség kialakulását. Egyik esetben sem hatásos az irrigálás, se a nem kívánt terhességtől, se a nemi betegségektől nem véd meg. Ennek ellenére az ondó kimosása segít a normál pH megtartásában.
  • Tisztábbnak szeretnék magukat érezni. Ebből a célból egyes orvosok véleménye szerint fölösleges irrigálni, ugyanis a hüvely öntisztulásra képes. Ha az irrigálás fokozza a komfortérzetet, akkor se történjen többször, mint heti két-három alkalom.

Mik az irrigálás veszélyei?

Az irrigálás a normál hüvelyi flóra kimosását is okozhatja, ha valaki túlzásba viszi. Továbbá, ha az eszköz nincs kellően tisztán tartva, lefertőtlenítve, fertőzésveszélyt jelenthet.


close