HPV

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Két problémával fordulok Önhöz!
Az egyik: pár hete voltam rákszűrésen és a leletem ez áll:
LSIL (enyhe): HPV gyanúja, CIN I. és a lap aljára P2 van írva.
Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ez mennyire súlyos illetve mit jelent ez és milyen következményei vannak. Két hét múlva megyek HPV tesztre, de kétségbe vagyok esve, mivel az orvosom nem mondott erről semmit.

A másik: fél éve egy berlini nyaralásom alatt a szálláson összeszedtem valami fertőzést, utólag kiderült, hogy candidám volt. Kaptam rá antibiotikumot és a ClionD nevű hüvelytablettát, viszont azóta rendszeresen visszatér. Az orvosom nem tud újat mondani és elég elkeserítőnek találom a helyzetet. Tudna esetleg erre valami megoldást javasolni?

2011. 04. 13. | 18:38

Kedves Kérdező!
1. Az LSIL mérsékelt/középsúlyos méhnyakhámsejt rendellenesség. A teendő (ha eddig jó volt a cytologia): HPV vizsgálat, 3 hónap múlva ismételt cytologia, a méhnyak colposcopos vizsgálata. Az eredményektől függ a további teendő (romló leleteknél a méhnyakból kis darab eltávolítása szövettani vizsgálatra indokolt LEEP vagy conisatio műtéttel, negatív esetben csak utánkövetés kell).
2. A Candida gomba, erre nem antibiotikum vagy Klion-D 100 kúp kell. Gombaellenes készítmény
kell, majd a normál hüvelyflórát helyreállítani . Ha a fertőzés változatlanul kiújul, alapos nőgyógyászati kivizsgálás javasolt.

Orvosszakértő 2011. 04. 15. | 15:11
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close