Hüvelygyulladás hatása a babára

Orvos válaszol rovat
Terhességem 30. hetében járok. November közepén a szokásos terhesgondozás alkalmával orvosom észrevette, hogy folyásom van, kenetet vett, felírt Canesten hüvelytablettát.

Kétféle baktérium is kitenyészett a mintából: 1. Proteus morganii - sok telep 2. Candida albicans - sok telep. A következő alkalommal az orvosom beteg volt, így csak most, bő egy hónappal később tudtam konzultálni vele a leletről, és rögtön kaptam is Aktil Duo 875 mg / 125 mg antibiotikumot, amiből napi 2x1-et kell szednem 14 napig.

Aggodalmam a következő: minimum másfél hónapja, de lehet hogy sokkal régebb óta akár a terhesség elejétől jelen vannak ezek a fertőzések a szervezetemben. Okozhatott-e bármelyikük problémát a babának? Mivel olyan fontos, hogy kikezeljük erős antibiotikumot is kaptam, ezért félek, hogy a fertőzés árthatott a babának és mivel ilyen sok idő telt el ezért aggódom.

Az Aktil Duo mellé kaptam Neo-Ferro-Folgammát is. Az orvos szerint szedhető a kettő együtt csak minimum 3 órás különbséggel. Valóban így van ez?
2011. 12. 20. | 12:38

A fertőzés, ha a méhszáj zárt, nagy valószínűséggel nem árthatott a magzatnak. Hüvelyi szülés esetén jelenthetne problémát. Azért javasolták idő különbséggel szedni az antibiotikumot és a vas tablettát, mert a vas befolyásolhatja az antibiotikum felszívódását.

Orvosszakértő 2011. 12. 22. | 22:38
close