Kevés a magzatvíz

Orvos válaszol rovat
Ma voltam terhességi ultrahang vizsgálaton, az orvos kevés magzatvizet állapított meg. Most a 22. hétben vagyok, nem fejlődik rendesen a magzat, a 19. és 20. hétnek felelnek meg a méretei. Több kérdésem is van.
Lehet-e a magas vérnyomás miatt kevesebb a magzatvíz? Behozható a lemaradás? Lehet még egészséges a magzat? Mit lehet tenni, hogy több legyen a magzatvíz?
Kétségbe estem, hogy elveszíthetem a babát és nem lesz egészséges!
2010. 10. 26. | 11:36

Tisztelt Kérdező!

Egy tőről fakad a kevés magzatvíz, a növekedési elmaradás és a terhességi magas vérnyomás, a preeclampsia nevű betegség részeként jelentkezik, amely leginkább a méhlepény rendellenes működésére vezethető vissza.

Nagyon szoros szülészeti kontroll szükséges, fontos a magzat fejlődésének, a méhen belüli állapotának ellenőrzése, a magzatvíz mennyiségének, valamint bizonyos laborparaméterek, a kismama fizikális állapotának, vérnyomásának követése.

A gyógyszeres vérnyomáscsökkentésre is figyelnie kell, a legfontosabb a baba fejlődése és a magzatvíz mennyisége szempontjából a pihenés, a fizikai megterhelés kerülése. Ezáltal több vér juthat a méhlepényhez és a babához.

Ebben a betegségben gyakran korábban jön világra a magzat, mint a terhesség terminusa, de nem kell aggódnia. Ritkán következik be méhen belüli elhalás.

Orvosszakértő 2010. 10. 26. | 11:38
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close