Méhen kívüli terhesség

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Méhen kívüli terhesség miatt életmentő laparotómiás (bikinivonalas) műtétem volt 8 hetesen, az egyik petevezetéket eltávolították. Ezt követően streptococcus pyogenes okozta hasfali tályog lassította a felépülésem. A műtét 4 hete volt, még vannak fájdalmaim (néha enyhe görcs belül, fájdalom a seb pungált, felnyitott részén). 37 éves basedow kóros beteg vagyok, 8 éve várjuk a stabil, terhességhez megfelelő pajzsmirigy állapotot, ezért nagyon letört a terhesség elvesztése. Mikor kezdhetek óvatosan tornázni, hogy mielőbb formába jöjjek, és mennyi idő múlva próbálkozhatunk újra a teherbeeséssel?
2011. 04. 23. | 18:48

Kedves Kérdező!
A fizikai terhelés a seb gyógyulásától függ, ami a komplikáció miatt így vizsgálattal nehezen mondható meg, hogy mikor jön el. Általában nyitott hasi műtét után 6 hét pihenést szoktunk javasolni. A műtét utáni 6 hetes kontroll vizsgálat során orvosa meg fogja mondani, van-e még szükség a testmozgástól való tartózkodásra, vagy óvatosan kezdheti a fizikai terhelést.
A terhességgel általános állapota megerősödéséig, jó pajzsmirigyhormon szintekig és legalább 1 spontán menstruációig érdemes várni.

Orvosszakértő 2011. 04. 26. | 10:18
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close