Rh-összeférhetetlenség

Orvos válaszol rovat
Kérdésem az-rh összeférhetetlenséggel függ össze: jelenleg 21 hetes terhes vagyok, a terhességem elején (első vérvételnél) az ellenanyagszűrés eredménye pozitív, directcoombs vizsgálat: negatív. Vörösvérsejt ellenes antitestek: enzim reaktív antitest. A dokim, védőnő erre nem mondott semmit, azóta újabb vérvétel nem volt.

Előző terhességem kapcsán, és műtétem kapcsán mindkét esetben megkaptam az anti-d. Férjem Apozitív én 0 negatív vércsoportú vagyok. Mivel megkaptam az oltást, miért termelek mégis ellenanyagot? Nemrég voltam ultrahangon, ahol egy másik orvos rám ijesztett, a babával minden rendben volt, csak azt mondta ez nem jó, és beszélgessek el valakivel erről. Aggódom a következményekért.
2012. 10. 13. | 09:45

Az ellenanyagszűrés pozitivitása csak annyit jelent, hogy valamilyen ellenanyag van a vérében. További vizsgálatokra van szüksége, pontosan meg kell állapítani, milyen ellenanyagot tartalmaz a vére. Ez lehet az előzőleg kapott anti-D oltások következtében egy kis mennyiségű, ártalmatlan ellenanyag is, de más tipusú is. Meg kell állapítani, hogy milyen nagyságú molekulákból áll, a nagy molekulák nem tudnak átjutni a placentán, a babát nem tudják károsítani, de a kis molekulák magzati vérszegénységet okozhatnak. Rh negatív anya és Rh pozitív apa esetében a magzat Rh pozitív és negatív is lehet, az anya anti-D szintjét az egész terhesség alatt figyelemmel kell kísérni.

Azt javasolnám Önnek, kérje nőgyógyászától ez irányú teljes kivizsgálását, melyet az Országos Vérellátóban meg lehet csináltatni. Nőgyógyász vagy háziorvosi beutaló szükséges hozzá.

Orvosszakértő 2012. 10. 16. | 00:10
close