Visszatérő hüvelyi folyás

Orvos válaszol rovat
Kislányomat 3 évig szoptattam. A szoptatás elhagyásától fogva, 2 éve állandó panaszaim vannak. Folyamatosan járok nőgyógyászhoz, eredménytelenül. A problémámat a trichomonas okozza. A házasságom kiegyensúlyozott, biztos vagyok párom hűségében, már csak azért is mert már az első 2 évvel ezelőtti kezelés óta óvszerrel védekezünk, és így is folyamatosan fenn áll a probléma. Férjem is részt vesz a kezelésekben, vizsgálatokban, az ő eredménye minden esetben negatív volt.

Már nagyon aggaszt a probléma. Lelkileg visel meg leginkább, arról nem is beszélve, hogy szeretnénk már egy újabb gyermeket. Nem tudom, hogy egyáltalán kilábalok-e ebből. és ha igen akkor vállalhatunk-e babát? Ön szerint miért fordulhat elő, hogy hatástalanok a gyógyszerek. Supplint, Kliont szedtünk mindketten nagyon sok alkalommal, én pedig mellé hüvelykúpokat, tablettákat. Mit tehetnék a gyógyulásért?
2011. 04. 16. | 17:05

A visszatérő hüvelyfertőzésnek (melynek 3 fő kórokozótípusa van: 1. gomba, 2. baktérium, 3. Trichomonas nevű parazita) vagy hüvelyfolyásnak (hisz ez lehet nem fertőzött bőséges hüvelyváladék is) számos oka lehet. Ezek közül a leggyakoribbak, és néhány ritkább:
– tartós vagy ismételt antibiotikum szedés
– túl alacsony ösztrogénhormonszint: nem megfelelő fogamzásgátló, menopausa, antiösztrogén-szedés stb.
– ösztrogéntől függetlenül sérülékenyebb hüvelynyálkahártya: óvszer-(latex-) allergia, sugárkezelés, műtét utáni állapot, sérülés stb.
– túl gyakori hüvelyöblítések miatt eltolódott hüvelyi pH
– nemi szervi kórokozó tartós jelenléte melletti folyás (szexuálisan átvihető kórokozók, pl. Chlamydia, Ureaplasma, Gonorrhoea, Herpesvirus stb.)
– szexuális partnertől / partnerektől visszakapott (ún. „pingpong”) fertőzés
– krónikus irritáció: méhen belüli fogamzásgátló eszköz, egyéb idegentest a hüvelyben stb.
– nem megfelelően kezelt folyás (pl. gombaellenes kúpok bakteriális fertőzésnél stb.)
– méhnyaksérülés (ún. inveterált cervix ruptura) miatti fokozott nyáktermelődés
– cukorbetegség
– immunhiányos állapot: veleszületett formák, immunszuppresszáns (pl. szteroid) terápia, terhesség (!), AIDS, legyengült beteg (pl. előrehaladott daganatos betegség) stb.
– egyéni adottság: ismeretlen egyéb ok miatti fogékonyság a fertőzésre; az átlagpopulációnál bővebb hüvelyváladék; a menstruációs ciklussal párhuzamos változások a hüvelyváladék mennyiségében
Ezek elkülönítése és megfelelő kezelése több vizsgálatot is igényelhet: a beteg panaszainak és kórelőzményének kikérdezése gyakran már önmagában is elég. A kórokozó azonosításában a panaszok jellege, a folyás megjelenése, szaga, a hüvelyi pH megmérése, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata segíthet. Emellett a speciális szexuálisan átvihető kórokozók kimutatása laborvizsgálattal, vércukorvizsgálat, immunológiai vizsgálat stb. segíthet felderíteni a visszatérő folyás okát, majd a megfelelő kezelést alkalmazni.
A kezelés a felderített ok megszüntetésén kívül a kórokozó elpusztításából (gomba, baktérium, parazita ellenes szerek megfelelő kombinációja), a hüvelyflóra(Lactobacillus készítmények), hüvelyi pH (pl. tejsav, Lactacid stb.) és hüvelynyálkahártya (ösztrogéntartalmú lokális szerek, Cikatridina stb.) helyreállításából áll. A fertőzés visszatérését egyeseknél segíti a leggyakoribb kórokozók elleni vakcináció (Gynevac), ennek hatékonysága azonban nem egyértelmű.

Orvosszakértő 2011. 04. 21. | 23:10
close