Sport szülés után

Teljesen természetes, hogy a szülésig felszalad a kismamára néhány plusz kiló, nem kell azonban beletörődni – néhány egyszerű gyakorlattal ismét formába lendülhetünk.

Egy gyermek világra hozatala az édesanya számára csodálatos, de a szülés egyben rendkívül kimerítő folyamat is, amely jelentős megterhelésnek teszi ki a szervezetét.

A várandósság ideje alatt sok pluszkiló felszaladhat, amelyek a baba megszülése után is makacsul ragaszkodnak az ifjú anyuka derekához. Semmi szégyellnivaló nincs benne, hogy testünket átalakította a szülés, sokat tehetünk viszont azért, hogy mielőbb visszanyerjük alakunkat.

Aktív sport szülés után

Az aktív sportolás segít az anyukáknak újratölteni a várandósság alatt lemerült energiakészleteket, javítja a közérzetet, és az is tévhit csupán, hogy elapasztja a tejet.
Ha szabadulnánk a kilóktól szülés után, a diétázás mellett mindenképpen kezdjünk el valamilyen mozgásformát. Kezdetben ne vállaljuk túl magunkat, egy-egy hosszabb délutáni séta, esetleg kerékpározás jó bemelegítés lesz. Különösen akkor tanácsos vigyázni szülés után, ha az anyuka császármetszéssel hozta világra a csöppségét. Ha még bizonytalannak érezzük magunkat, kérjük ki szakember tanácsát – éppen erre vannak a baba-mama tornák, ahol nem csak az anya sportolhat, de a kicsi is jól érezheti magát.

Ne erőltessük a hasunkat

A pocak növekedése miatt a has izomzatán rés keletkezik, ami körülbelül másfél-két hónappal a szülés után magától is begyógyul. Nem tanácsos addig megerőltetni a hasizmot, könnyen sérülés lehet belőle. Amíg hasizmunkat megnyújtva feszítő érzést tapasztalunk, ne eddzük ezt az izomcsoportot.

Intim izomzat erősítése

Fontos lehet azonban az intim izomzat megerősítése, hiszen a méh és a gátizmok jelentős terhelésnek voltak kitéve az elmúlt hónapokban – nyújtással, lábemeléssel és könnyed aerobikkal.

Hátunk, gerinccsigolyáink nyújtásáról se feledkezzünk meg, amelyhez egy könnyed gyakorlat: hasunkon fekve emeljük meg a karunkat és a lábunkat körülbelül 15 centiméterre, tartsuk ki, majd ismételjük meg ezt néhány alkalommal.


close