Terhesség 33. hét

A terhesség 33. hete az utolsó menstruációs ciklus első napja utáni harmincharmadik hét, 31 héttel a fogamzás után járunk. Ne aggódjon túlságosan a testsúlya miatt!

A magzat fejlettségi szintje

A baba súlya körülbelül 1,8-2 kiló, hossza elérheti a 43-45 centit is, az őt körülvevő magzatvíz mennyisége pedig mostanra eléri a maximumát. Agya továbbra is hatalmas ütemben fejlődik, ami a fej körfogatának méretére is hatással van. Kóstolgatja a magzatvizet, szopja az ujját, figyeli a körülötte lévő hangokat, súlya pedig elképesztő gyorsasággal gyarapodik. A korábban áttetsző bőre is változáson megy át, sötétvörösről halvány rózsaszínű lesz, miközben befejeződik a tüdő érése is. Most már nem csak sokat alszik, de közben álmodik is.

Az anya által érzékelt változások

Mivel kisbabája gyorsan növekszik, fontos, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagot fogyasszon. Ez bizony ilyenkor azzal jár, hogy a kismama testsúlya nagyjából heti fél kilóval nő minden egyes héten. Bár érdemes figyelni arra, hogy a terhesség alatt ne hízzunk a kelleténél sokkal többet, legyünk megengedőbbek magunkkal szemben, hiszen a legfontosabb most az, hogy a kisbaba biztosan elegendő mennyiségű tápanyagot kapjon a fejlődéséhez. A fogyással ráérünk bőven a szülés után foglalkozni!

A 33. héten már biztosan úgy érezheti, hogy a pihenés hétről hétre egyre nehezebbé válik. Sehogy sem találja a megfelelő pozíciót, ha pedig végül mégis sikerül elaludnia, gyakran a hólyagja ébreszti fel vagy éppen kisbabája kezdi meg vidám fickándozását – vagy csuklását – az anyaméhben.

Ötletek az apukáknak a 33. hétben

Ha szeretné megkönnyíteni a kismama pihenését, szinte biztos, hogy örülni fog annak, ha meglepi egy szoptatós párnával, aminek már ilyenkor is hasznát veheti. Kitámaszthatja vele a hátát, hasát, derekát vagy akár lábtámaszként is funkcionálhat.


close