Terhesség 35. hét

33 héttel járunk a fogamzás után, a terhesség 35. hete az utolsó menstruációs ciklus első napja utáni harmincötödik hét. A legfontosabb: érezd magad szépnek!

A magzat fejlettségi szintje

A baba súlya mostanra körülbelül 2,5 kiló, hossza pedig elérheti a 45-48 centit is. A szépen alakuló zsírpárnáitól kezd egyre formásabb lenni. Bár mozgástere folyamatosan szűkül, újabbnál újabb mozdulatokkal kísérletezik. Továbbra is vannak olyan kisbabák, akik még nem fordulnak be fejjel a szülőcsatornába, de emiatt nem kell aggódnia, bőven lesz még ideje átfordulni.

Az anya által érzékelt változások

Az orvosi vizsgálatok során ilyenkor már nagy figyelmet fordítanak a méhszáj vizsgálatára, arra, hogy nem kezdett-e kinyílni.

Ilyenkor már minden egyre nehezebben megy: az ülés, a pihenés, a hajolás, ráadásul a hát és a derékfájdalom mellett még a lélegzetvétel is kellemetlen lehet, hiszen a méhboltozat már a szegycsont magasságában van.

A 35. hét környékére várható, hogy a kismama – korábban jellemzően hiányos – vasszintje nagyjából helyreálljon, hiszen a magzati vértermelés mostanra lelassul. Az anya szervezete ettől kezdve még hatékonyabban készülhet fel a vérveszteséggel járó szülésre.

Foglalkozzon a külsejével!

Itt az ideje átgondolnia a jelenlegi frizuráját, hiszen a kisbaba megszületése után még kevesebb ideje és energiája lesz önmagára. Érdemes olyan frizurát választani, amely könnyen kezelhető, rövid, vagy egyszerűen feltűzhető és szárítható. Emellett persze legyen mindenképpen csinos is, hiszen fontos, hogy a kismama anyaként is szépnek érezze magát. Egyeztessen a fodrászával, beszéljék át a lehetőségeket!

Ötletek az apukáknak a 35. hétre

Fontos, hogy akkor is támogassa a kismamát, amikor a külsejéről van szó, hiszen ebben az időszakban már könnyen meglehet, hogy önbizalma kezd egyre inkább alább hagyni. Ha teheti, szakítson időt arra, hogy elvigye fodrászhoz, kozmetikushoz, miközben biztosítsa arról, hogy ezek nélkül is vonzónak találja.


close