Hogyan készüljön fel egy nő a gyermekvállalásra?

A gyermekvállalásra már azelőtt el kell kezdeni a felkészülést, hogy a nő teherbe esik. A gyermek testi egészsége és megfelelő fejlődése, valamint a kismama egészsége érdekében elengedhetetlen a terhességre és szülésre történő fizikai felkészülés. Fontosak a vitaminok, a testmozgás és az egészségtelen szokások feladása.

Az alábbiakban a test terhességre történő felkészítéséről olvashat.

Amint megszületett a döntés a gyermekvállalásról, csábítóvá válik az azonnali teherbeesés gondolata. Azonban, ha van olyan rossz szokásunk, amely árthat a fejlődő baba egészségének, elsőként azoktól kell megszabadulnunk. A dohányzás meddőséget, vetélést, koraszülést okozhat, és károsítja a baba szervezetét.

Már napi két pohár alkohol megduplázza a vetélés kockázatát és károsíthatja a baba agyát. A sok koffein is kerülendő. Kutatások szerint nagyobb a vetélés kockázata azon nők esetében, akik naponta három csésze kávénál többet fogyasztanak. A kisebb koffein adag (napi egy csésze kávé) nem káros a babára nézve.

Helyes táplálkozás

A terhességre való felkészülés egyik legfontosabb eleme a helyes táplálkozás. Az alacsony zsírtartalmú, rostban gazdag, kiegyensúlyozott étrend erősíti és védi a mama és baba szervezetét.

Sok gyümölcsöt és zöldséget kell enni, de ajánlott elkerülni a rovarirtószerrel és növényvédőszerrel permetezett ételeket. Ne fogyasszunk olyan zöldséget vagy gyümölcsöt, amit ezekkel permeteztek. Az állati eredetű ételek közül a kevésbé zsírosat ajánlott választani. Szedjük le a húsról a zsírt és a bőrt. Lehetőleg ne olajban sült húsokat fogyasszunk.

Folsav

A folsav erősen ajánlott a terhességre készülő nők számára. A folsav szedését ajánlatos a fogantatás előtt egy-három hónappal elkezdeni. A folsav segíti a baba sejtjeinek kialakulását (zöld színű gyümölcsökben és zöldségekben található)

Vas és vitaminok

A vas tápanyaggal látja el a méhlepényt (zöld színű zöldségekben és korpalisztből készült kenyérben található); a B1-vitamin segíti a baba ideg- és agysejtjeinek kialakulását; a B3-vitamin biztosítja a baba megfelelő születési súlyát és méretét; a B2-vitamin segíti a vörösvérsejtek termelődését.


close