Az otthon használható magzati szívhang-ellenőrző

Minden szülő aggódik gyermekéért, és ez a fokozott felelősségérzet már a várandósság idején is megmutatkozhat.

Sok édesanya akkor érzi magát és gyermekét biztonságban, ha otthonában is ellenőrizni tudja magzata szívverését. Erre a célra leggyakrabban a magzati szívhang-ellenőrző készüléket használják, de ezen eszköz szakmai és biztonsági megítélése nem egyértelmű.

A magzati szívhang otthoni ellenőrzése nem minden esetben szükséges. Általában akkor jön szóba, ha a szülők a korábbiakban veszítettek már el babát, vagy a jelenlegi terhesség során rendellenességet észleltek. Ez utóbbiak közé tartozik az érzékelhető magzatmozgások ritkulása, a korai méhösszehúzódások vagy a kedvezőtlen CTG lelet.

A készülék működési elve

A magzati szívhang ellenőrző készülék (angolul fetal heart beat monitor) nem más, mint egy doppler ultrahang készülék, mely magas frekvenciájú hullámokat küld a magzat felé. Ennek egy része elnyelődik a szövetekben, kis százaléka viszont visszaverődik. A vizsgálófejbe visszaérkező hullámok frekvenciaváltozásából kalkulálja ki az eszköz a magzat szívfrekvenciáját. A készülék a terhesség 12. hetétől a szülésig használható.

Az Egyesült Államokban a készülék használata igen elterjedt, de az orvosi javaslat ellenére sem támogatja a legfőbb hivatal, az FDA. Ennek oka, hogy a monitor ultrahangot használ a szívfrekvencia megállapítására, mely nem egyértelműen ártalmatlan a magzatra nézve. A szülők ráadásul saját megnyugtatásukra jóval többször, akár naponta is, és egyszerre jóval hosszabb ideig használják a berendezést a megengedettnél.

Hamis biztonságérzetet adhat

A készülék működéséből származó adatok kiértékelése is tapasztalatot igényel. A magzati szívhang változásainak hiánya nem jelent egyértelműen rosszat, lehet, hogy csak alszik a baba. Ugyanakkor a megfelelő szívfrekvencia hamis biztonságérzetet adhat úgy, hogy közben a magzat mozgásai ritkulnak vagy a magzatvíz mennyisége változik.

A magzati szívhang-ellenőrző készülék egyetlen előnye az, hogy a baba szívverése otthoni körülmények közt is ellenőrizhető, és a regisztrátum megmutatható vagy elküldhető az orvosnak. Ebben az esetben a súlyos vészhelyzetek, koraszülések, méhlepény-elégtelenségek időben felismerésre kerülnek, és a kismama a lehető leghamarabb eljuthat a megfelelő ellátó intézménybe.

Dr. Veres Dóra

Forrás:

FDA.com: Avoid fetal “keepsake” images, heartbeat monitors

RadiologyInfo.org: Obstetrical ultrasound


close