Művi meddővé tétel folyamata

Amennyiben művi meddővé tételt szeretnénk kérni, fontos, hogy tisztában legyünk ennek feltételeivel, a műtét menetével, a lehetséges szövődményekkel, valamint azzal is, hogy ez a beavatkozás nem visszafordítható.

Ahhoz, hogy valaki átessen a beavatkozáson, írásban kell nyilatkoznia erről. A műtét elvégzésének feltétele a 40. életévét betöltése, vagy pedig az, hogy három vér szerinti gyermekkel rendelkezzen.

Az írásos nyilatkozatot követően hat hónap múlva ismételten meg kell jelennie a kórházban, és újból – szintén írásban – meg kell erősítenie, hogy szándékát továbbra is fenntartja, majd újabb hat hónap elteltével kerülhet sor a beavatkozásra. Ez alól kivéve, ha a beavatkozást rövidebb időn belüli elvégzését szülészeti vagy más műtéti esemény lehetővé teszi.

A beavatkozás menete

A szerveltávolítással nem járó beavatkozást laparoszkópos eljárással, altatásban végzik. Hasi feltárásos műtétre csak akkor kerül sor, ha ez valamilyen okból – például nagyfokú túlsúly vagy előző nagy hasi műtét – ez nem kivitelezhető.

A laparoszkópos műtét során a petevezetőt zárják el. A művi meddővé tétel annak ellenére, hogy relatív egyszerű beavatkozás, a hasi műtétek összes veszélyével, szövődményével társulhat. Ilyen szövődmények lehetnek, például különböző sérülések, fertőzések, bélműködési zavarok, átmeneti vállfájdalom vagy akár vérzések, amelyek súlyos esetben a méh, vagy egy részének eltávolítását is szükségessé tehetik.

A műtét előtt nem mondható meg, hogy milyen eredménnyel zárul a beavatkozás, ezért elképzelhető, hogy az altatás során az eredeti beavatkozás menete megváltozhat, és az is előfordulhat, hogy csak a has megnyitásával végezhető el.

Művi meddővé tétel utókezelése

Az általában kevesebb, mint egy órás műtét után az átlagos ápolási idő 2-3 nap. Első napon kerülnek eltávolításra a hasi dréncsövek, valamint az állandó katéter, varratszedésre pedig a 6-7 napon kell visszamenni.

A beavatkozás következtében nem változik sem a menstruációs ciklus, sem a libidó (nemi vágy), valamint nem kell súlygyarapodással, vagy egyéb más kellemetlen mellékhatásokkal számolni.

Fontos azonban tisztába lenni azzal, hogy ez a műtét sem garantál 100 százalékos meddővé tételt, kis százalékban ugyan, de utána is bekövetkezhet teherbeesés. Biztos meddőség csak az ivarsejttermelés teljes és végleges megszüntetésével, a petefészek eltávolításával érhető el, ami azonban számos hormonális és egyéb mellékhatással jár, ezért sterilizálási céllal ez nem jöhet szóba.

Kapcsolódó cikkünk: Az ondóvezeték elkötése


close