Ondóvezeték elkötése

A művi meddővé tétel (sterilizálás) az ondóvezeték megszakítása, amely a legbiztosabb módja a nemzés megakadályozásának.

Fontos tudni, hogy bár a megszakított ondóvezetéket mikrosebészeti beavatkozással ismételten egyesíteni lehet, ennek ellenére a meddőség rendszerint továbbra is fennmarad az ondóvezetékek hegesedése és antitestek képződése miatt.

A sterilizálás (vaszektómia) feltételei és menete

A művi meddővé tétel feltétele a 18. életév betöltése. A sterilizálás szándékról írásban kell nyilatkozni, majd ezt 3 hónap múlva írásban megerősíteni. A tervezett beavatkozás legkorábban, a megerősítő nyilatkozattól számított 3 hónap múlva végezhető el.

Az ambuláns – többnapos kórházi ellátást nem igénylő – műtét helyi érzéstelenítésben történik. A herezacskón ejtett két kicsi metszésen keresztül kis darabot távolítanak el az ondóvezetékből, majd a végeit lekötik. Ezzel a beavatkozással megszakítják az ondónak a heréből, mellékheréből az ondóvezetéken át a húgycsőbe jutás útját.

A beavatkozások általános veszélyei közé tartozhat például trombózis, embólia, sebgyógyulási zavarok, szomszédos szervek, idegek vagy erek sérülései, ám ezek a vaszektómia során ritkán fordulnak elő.

Utókezelés és sikerkilátások

A nagyjából 20-30 perces beavatkozás után legalább egy hétig tartózkodni kell a fizikai megterheléstől, a fellépő fájdalmak pedig jegeléssel vagy fájdalomcsillapítók szedésével enyhíthetőek.
A műtétet követő három hónapban fogamzásgátlás szükséges, mivel a meddőség akkor alakul ki, ha az elkötött ondóvezeték utáni szervekből is kiürülnek a hímivarsejtek.

Ennek leteltével andrológiai vizsgálat következik, amely során, ha már hímivarsejtek nem mutathatóak ki, akkor felfüggeszthető a további fogamzásgátlás.

Ahogy a kezelés tökéletes kockázatmentessége, úgy a sikeressége sem garantált. Ritka, kivételes esetekben előfordulhat az is, hogy az ondóvezetékek ismét egyesülnek és megtermékenyülés jöhet létre, ebben az esetben ismételt műtéti beavatkozásra kerülhet sor.

Kapcsolódó cikkünk: A művi meddővé tétel folyamata


close