A lombikprogram feltételei

A lombikbébi program (in vitro fertilizáció, IVF) az egyik legeredményesebb, de ugyanakkor az egyik legmegterhelőbb meddőségkezelés.

Az IVF egyik legfontosabb feltétele, hogy a kivizsgálások során alkalmas legyen mind a nő, mind a férfi az eljárásra. Ha ezen kivizsgálások során olyan egészségügyi problémákra derül fény, ami orvosolható, akkor a program megkezdése előtt ajánlatos ezeket a kezeléseket megkezdeni. Ha a férfi részéről olyan betegségre derül fény, amely nem orvosolható, akkor donorspermát is lehet alkalmazni.

Lombikprogram adminisztratív feltételei

Ahhoz, hogy megkezdődhessen a procedúra, beleegyező nyilatkozatot is alá kell írniuk az érintett feleknek. A lombikprogram másik fő feltétele, hogy családi állapothoz kötött: csak a házastársi vagy hivatalos élettársi kapcsolatot fogadják el. Akkor is lehetséges a lombikprogram folytatása, ha időközben a pár elvált, de mind a kettő beleegyezését adja a folytatáshoz.

Lombik egyedülálló nők esetén

Bizonyos esetekben egyedülálló nők is bekerülhetnek a programba, de azt komoly egészségügyi kivizsgálások előzik meg. A vizsgálatok során bizonyítani kell, hogy másképp nem eshet teherbe az egyedülálló nő.

Egészségügyi szempontból azoknál a leghatékonyabb meddőségi kezelés a lombikprogram, akiknél mindkét oldalon zárt a petevezető, vagy annyira előrehaladott endometriózistól szenvednek, amely károsította a petevezetőket. Akkor is lehet még esély a teherbeesésre, ha hormonális problémára derült fény, netán a leendő apának túl alacsony a spermiumszáma.


close