Lombikterhesség

Azoknak a pároknak, akiknél természetes úton nem következik be a gyermekáldás, a fejlett orvostudomány nyújthat segítséget. Az in vitro fertilizáció (IVF) – azaz a lombikbébi program – olyan reprodukciós eljárás, amelyet akkor igényelhetnek, ha egyéb kezelés vagy módszer, például a petesejtérés stimulálása, az inszemináció nem segít.

Az alábbiakban részletesen olvashat az in vitro fertilizáció folyamatáról, annak egymást követő szakaszairól.

Ha a pár az IVF mellett dönt, konzultációs időpontot kell kérnie egy olyan egészségügyi centrumban, ahol lehetséges az ilyen kezelések kivitelezése. Az első találkozóra érdemes a korábbi vizsgálati eredményekkel együtt érkezni, mert a kórtörténet ismerete jelentősen befolyásolhatja a kezelés előkészítését.

Hormontartalmú injekciók naponta

Az eljárás egy komplex, több szakaszból álló folyamat, amely testileg és lelkileg is komoly igénybevételt jelent és amelynek komoly feltételei vannak. A boldog végkifejlethez először hormontartalmú készítményekkel igyekeznek a petefészek működését fokozni. Az injekciók beadására minden nap nagyjából ugyanabban az időpontban érdemes sort keríteni.

A kezelésnek ebben a szakaszában az a cél, hogy egyszerre több tüsző fejlődése is bekövetkezzen, mert ez növeli annak a lehetőségét, hogy több megtermékenyíthető petesejt álljon rendelkezésre. A páciens állapotának fejlődését vérvizsgálattal és ultrahangvizsgálattal követik nyomon.

A tüszők optimális érettségének megállapításakor HCG injekciót adnak, majd 34-36 óra elteltével következik a tüszőleszívás. A petesejtek kinyerése (punkció) altatásban végzett beavatkozás, amely alatt a pár férfi tagjának egy külön helyiségben – 4-5 napos önmegtartóztatás után – mintát kell szolgáltatnia.

A preembrió beültetése

A sejtek megtermékenyülését követően a hüvelyen keresztül visszaültetik az embriótranszfert. Az eljárás a méhszájon át felvezetett katéter segítségével történik befecskendezéssel. A beültetés után pár napot célszerű pihenni. A lehetséges terhesség legkorábban akkor mutatható ki, ha a HCG injekció alkalmazásától számítva legalább két hét eltelik. Lelkileg ennek a kivárása a legmegterhelőbb.

Az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások általános feltételeinek jogi szabályozását az 1997. évi CLIV. törvény 166.§- 169.§ tartalmazza.


close