Veszélyeztetett terhesség

A veszélyeztetett terhesség még szakértők által nem definiált, de általánosságban azt a terhességet tekintjük veszélyeztetettnek, amelyben az anya vagy a magzat betegségének vagy halálának, és/vagy a szülés előtt vagy után fellépő valamilyen szövődménynek rizikója nagyobb az átlagosnál.

A veszélyeztetett terhességek közé tartozik például az ikerterhesség, ugyanis magasabb arányban fordul elő koraszülés, értelemszerűen éretlen újszülött világrajövetelével. Nagyobb az esélye terhességi cukorbetegség, toxaemia kialakulásának.

Ha a terhesség kialakulása előtt már az anya súlyos betegségben szenvedett, ez is veszélyeztetett terhességnek tekinthető: így például daganatos betegségben, egyes belgyógyászati, neurológiai, pszichiátriai betegségekben, stb. A terhesség során kialakuló fertőzések is veszélyeztetik a terhességet.

Ha a terhes nő idősebb, vagy ha az őt körülvevő környezeti körülmények nem megfelelőek, szintén beszélhetünk veszélyeztetett terhességről.

A gondozó szülészorvos vagy egyéb egészségügyi személyzet feladata annak kiderítése, hogy veszélyeztetett terhességről van-e szó. Ha ezt állapítják meg, akkor hazánkban az adott terhes ennek megfelelően részesül orvosi ellátásban.


close