Lombikkezelés menete

A lombikprogram több százezer páron segített azóta, hogy 1981-ben megszületett az első ily módon fogant baba. Kik vehetik igénybe, mi a siker titka, illetve hogyan zajlik a mesterséges megtermékenyítés ezen formája?

A statisztikai adatok szerint minden ötödik pár szembesül azzal, hogy nehezen vagy egyáltalán nem sikerül természetes úton összehozni a vágyott babát. Nekik jelent nagy segítséget a mesterséges-megtermékenyítés, az inszemináció és a lombikprogram – most ez utóbbit mutatjuk be részletesebben.

A lombikkezelés lényege, hogy a petesejt és a spermium, vagyis a női és a férfi ivarsejt testen kívül, speciális táptalajon találkozik, majd a megtermékenyülés után, az osztódásnak induló embriót ültetik be a méhbe. Az eljárás előtt részletes kivizsgálásoknak vetik alá a pár mindkét tagját.

Lombikkezelés orvosi döntéssel

A beavatkozásról minden esetben szakorvos dönt, de ha bizonyos feltételek „teljesülnek”, azaz kizárható, hogy a spontán terhesség létrejöhessen, a pár részt vehet a lombikprogramban. Kizárja a spontán terhesség létrejöttét az, (1) ha mindkét petevezető átjárhatatlan, (2) előrehaladott endometriózis miatt károsodott a petevezető, (3) hormonális problémák állnak fenn, (4) alacsony a spermiumszám, vagy (5) előrehaladott a leendő anya életkora.

Először inszemináció

Amennyiben nincs „kézzelfogható” ok a meddőség magyarázatára, akkor először az inszeminációs eljárást – általában 6 alkalommal vehető igénybe – szokták javasolni a szakorvosok, és ha ez sem jár sikerrel, akkor jöhet a lombikprogram. (Jelenleg öt beavatkozást támogat az egészségbiztosító, itthon évente körülbelül 1700 baba születik a program segítségével.)

A beavatkozás sikerességét több tényező – így az alapos felkészülés, az eljárást végző személyzet felkészültsége – is befolyásolja, de a legfontosabb szempont a leendő anya életkora. Míg 35-37 év alatt a kezelések – nemzetközi statisztikák szerint – akár 40-50 százalékosak is lehetnek, addig 40 év felett ezen értékek már csak 5-10 százalékot, míg 42 év felett 1-3 százalékot mutatnak.

További, ajánlott tartalmunk: Inszemináció részletesen

A lombikkezelés menete

A megfelelő minőségű petesejtek kialakulásához és az időzített, tervezhető tüszőrepedéshez megelőző kezelések szükségesek. A folyamat során több petesejt is megérhet, és az, hogy mennyit szívnak le, mindig előzetes mérlegelés, döntés eredménye. A megtermékenyítés után az osztódásnak induló sejteket ellenőrzik, a megfelelőket visszaültetik. Maximum 4 embrió (ami általában 2) ültethető vissza, ha több is van, akkor azokat lefagyasztják. De nézzük részletesebben, milyen lépésekből áll az eljárás, illetve mennyi kórházi tartózkodással kell számolni.

Gyógyszeres kezelés

Első lépésként megkezdődik a gyógyszeres terápia, azért, hogy több petesejt termelődjön. Ahhoz, hogy nyomon követhessék a tüszők növekedését, 3-4 alkalommal ultrahang és hormon teszteket kell végezni, de ezek csupán 15-30 perces kórházi tartózkodást igényelnek. A beavatkozás ezen szakasza a menstruációs ciklus kezdetétől számítva körülbelül két hétig tart.

A petesejt leszívása

A megérett petesejteket rövid, de altatásban történő beavatkozás során nyerik ki a szervezetből, majd megtermékenyítik őket a hímivarsejtekkel. Az eljárás miatt 3-4 órát kell kórházban tölteni.

Az embrió beültetése

A fejlődő embriók beültetésére – fájdalommentes beavatkozás – 2-5 nap múlva kerülhet sor. Az eljárás 3-4 óra alatt megtörténik. A megmaradt embriókat lefagyasztják, ha szükség lenne rá a későbbi beültetésnél.


close