Egyedülálló nő részvétele a lombikprogramban

Az egyedülálló nők is részt vehetnek asszisztált reprodukciós eljárásban, amennyiben bizonyított esetükben a meddőség. Az előírásoknak megfelelően viszont csak anonim donortól kaphatnak spermát.

Statisztikai adatok szerint minden ötödik pár szembesül azzal, hogy nehezen vagy egyáltalán nem sikerül természetes úton a gyermekáldás. A meddőségben közel 400 ezer embert érintett, és számuk napról napra növekszik. Nekik jelent nagy segítséget a mesterséges-megtermékenyítés, a lombikprogram és az inszemináció.

Lombik egyedülállóknak is

2006. július 1-től szűnt meg a korlátozás, miszerint csak élettársi kapcsolatban vagy házasságban élő nők vehetnek részt az asszisztált reprodukciós eljárásban, így a lombik-programban is. A rendelet módosítja az 1997. évi CLIV. (egészségügyi) törvény IX., az emberi reprodukcióra irányuló, különleges eljárásokról szóló fejezetét, amely kimondta, hogy “az csakis házastársi vagy élettársi kötelékben élő személyeknél végezhető el, amennyiben bármely félnél fennálló egészségi ok miatt a kapcsolatból természetes úton, nagy valószínűséggel egészséges gyermek nem származhat”.

Csak meddőség esetén

Azóta az egyedülálló nők is álávethetik magukat ezeknek az eljárásoknak, de csak akkor, ha bizonyítottan meddők vagy a párjuk az. Az egészséges szinglik azonban még mindig nem vehetnek részt a programban, csakis a meddők.

Az anonimitás fő oka az lehet, hogy nem célszerű olyan származási kapcsolat teremtése, amely a későbbiekben nem feltétlenül kívánatos sem a biológiai apa, sem a gyermek részéről. Azon egyedülálló nők előtt pedig, akik ugyan egészségesek, de valamiért nincs párjuk, illetve akik leszbikus párkapcsolatban élnek, és gyermeket szeretnének, még mindig zárva a lehetőség.


close