Terhesség és túlsúly

A terhesség alatti elhízásnak számos szövődménye lehet. Azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja túlsúlyos volt, nagyobb a valószínűsége születési rendellenességeknek, például szívhibáknak vagy velőcső rendellenességeknek, és általában ezek a csecsemők nagyok is, ami megnehezíti a várandósságot és a szülést.

Arról olvashat cikkünkben, hogy milyen hatással van az anya túlsúlya a magzatra és a szülő nőre, valamint hogy mit tehet az egészséges terhesség érdekében.

Az anyák számára is problémát okoz a túlsúly, ugyanis magasabb a kockázata, hogy terhesség alatt valamilyen probléma merüljön fel, például magas vérnyomás, terhességi cukorbetegség vagy preeclampsia. A túlsúlyos anyáknál gyakoribb a császármetszés, és a születés körüli problémák is, valamint a vetélés vagy a halvaszülés.

Túlsúly = nehezebb teherbe esés

Ha babát terveznek, akkor a túlsúly a teherbe esést is megnehezítheti. Terhesség alatt ellenjavallt a fogyókúra. A terhesség során a babának minden típusú tápanyagra szüksége van, ezeket ne vonjuk meg magunktól sem, ne kísérletezzünk különféle diétákkal.

Azt ajánlják, hogy terhesség során a nő 5-10 kg-nál többet ne hízzon. Egyes esetekben akár azt is javasolhatják, hogy egyáltalán ne hízzon az anya a terhesség idején.

Terhesen nem kell többet enni!

Habár a terhes nők gyakran viccelnek azzal, hogy ők már kettő helyett esznek, még sincs szükségük kétszer annyi táplálékra. Általában egy terhes nőnek kb. 300-500 kilokalóriával kell többet ennie naponta. Ez egy szendvicset, egy almát, vagy egy pohár joghurtot jelent.

A legfontosabb a kiegyensúlyozott étkezés, és figyeljünk oda arra, hogy elegendő vitamint és nyomelemet fogyasszunk.


close