Szülés: ideális életkor

Biológiailag 20 és 30 éves kor között a legideálisabb egy nőnek a szülés, lélektani szempontból viszont nem jó elsietni az első babát.

Nagyszüleink idejében összesúgtak a nő mögött, aki húszas évei végén járva még mindig nem szült gyermeket, míg napjainkban már nem ritka, hogy valaki negyven felett vállalja az első babáját.

Két-három generáció alatt jelentősen kitolódott a szülési kedv, de vajon meddig szabad várni, és mi az az ideális kor, amikor bele kell vágni a gyermeknemzésbe?

Túl késői szülés

Érthetően fontos a nők számára, hogy karrierjükben sikereket érjenek el, és stabil lábakra álljanak még az első gyermek előtt. A mai orvostudomány segítségével már a negyven felettieknek sem kell lemondani a gyermekáldás öröméről, tudni kell azonban, hogy 35 felett már csupán hatod akkora esélye van egy nőnek, hogy teherbe essen, negyvenen túl pedig már nagyobb a vetélés, mint az élve születés esélye.

Szakemberek szerint biológiailag a 20 és a 30 éves kor közötti időszak a legideálisabb egy nő számára a gyermeknemzésre, innen felfelé viszont már jelentősen nő a komplikációk lehetősége (például a méhen kívüli terhességé), illetve nagyobb eséllyel kell császármetszést alkalmazni. Nem csak a mama, de a baba egészsége is fokozottabb veszélynek van ilyenkor kitéve: nő a Down-szindrómás esetek száma, a csecsemők koraszülöttek, fejlődésében visszamaradottak lehetnek.

További, ajánlott tartalmunk: Mikor szülnek a nők?

Túl korai szülés

Lélektani szempontból vizsgálva azonban tanácsosabb lenne, ha az anyuka a harminchoz lenne közelebb (vagy egy kicsivel felette), mint a húszhoz. Még éretlen, korai felnőttként ugyanis nem elég tapasztaltak a párkapcsolat terén annyira, hogy kiválaszthassák a legideálisabb párt, és szakmailag sem olyan képzettek, hogy biztosan megállhassanak a lábukon, hogyha esetleg egyedül maradnának a gyermekkel. Tanácsos a szülés ezen aspektusát is figyelembe venni a helyes időpont kiválasztásakor.

A férfiaknál is „ketyeg az óra”

Tévhit az is, hogy a férfiaknál nem ketyeg az a bizonyos biológiai óra: huszonöt éves kor felett jelentősen csökkenni kezd a megtermékenyítő képességük, negyven felett pedig már átlagosan két év próbálkozás szükséges, hogyha teherbe akarják ejteni – akár sokkal fiatalabb – partnerüket.


close