Sportolás terhesség alatt

Terhesség alatt a kontrollált testsúlygyarapodás nemcsak az anyának, hanem a baba egészséges fejlődésének is kedvez. Azok a terhes nők, akik azonban a terhességet megelőzően nem végeztek semmilyen sporttevékenységet, ne most kezdjék el!

Az alábbiakban részletesen olvashat arról, hogy a sportolni vágyó terhes nőknek mire kell odafigyelniük.

A terhesen végzett edzésterv kialakítása előtt mindenképp ajánlott kikérni a nőgyógyász véleményét. Ikerterhesség esetén nem javasolt a sporttevékenység, ahogy veszélyeztetett terheseknek sem.

Terhesen végzett sport kockázata

Az anya és a magzat egészségét is veszélyezteti a túlzott kimelegedéssel és jelentős folyadékvesztéssel járó aktivitás. A folyadékháztartás ingadozása befolyásolja az anya vérnyomását, amely káros hatást gyakorol a magzati vérellátásra is. Rosszullét az ülő pozícióban végzett testgyakorlatok közben is bekövetkezhet, ha a magzat nyomja a nagy vénákat.

Várandósan indokolt mellőzni azokat a mozgásformákat, amelyek rázkódással, esés vagy rúgás veszélyével járhatnak, akkor is, ha a terhesség megállapítása előtt rendszeresen űzte őket a kismama. A terhesség elején még védi a kismedence a magzatot, de a harmadik trimeszterben már csak a lágyrészek óvják. Ha ilyenkor bármilyen fizikai behatás éri az anya testét, az könnyen okozhat magzati károsodást vagy akár koraszülést, vetélést is.

Az ízületek és az ínszalagok a terhesség ideje alatt lazábbakká válnak, a has folyamatosan növekszik, és a test súlypontja is áthelyeződik. Érdemes ezért elkerülni a hirtelen pozíció- és ritmusváltásokkal járó mozgásformákat, mert könnyen sérüléshez vezethet, pl. ínszalagszakadáshoz. A hasizomra irányuló intenzív gyakorlatok végzése szintén nem ajánlott.

Kisebb kockázattal járó sporttevékenységek terhesség esetén

Egészséges terhes nők számára kedvező hatású a rendszeres séta és a gyaloglás, kerékpározni azonban csak a terhesség első felében tanácsos. A szakemberek ajánlják az úszást, de kizárólag megfelelő higiéniai körülmények között, mert az uszodába járásnak könnyen hüvelyi fertőzés lehet a vége. A jó közérzet kialakulását segítik a kimondottan kismamák számára összeállított torna- és jógagyakorlatok.

A sportolás bármelyik formáját űzi is a leendő anya, semmiképp nem szabad túlzottan megerőltetnie magát. Ha edzés közben szédülést, fulladást vagy gyors szívverést tapasztal, fel kell keresnie a nőgyógyászát. A sportoló kismamánál jelentkező derék, illetve kismedence táji fájdalom, méhösszehúzódás, vérzés vagy a magzatvíz szivárgása indokolttá teszi az azonnali orvosi ellenőrzést.


close