Terhesség 10. hét

A terhesség 10. hete az utolsó menstruáció első napját követő 10. hét, azaz a megtermékenyítés utáni 8. hét. A kismama súlya megváltozik ilyenkor. Mire figyeljünk?

Mi jellemző ilyenkor a magzatra?

A magzat megkezdi méhen belüli mozgását, úszkál, jóllehet ezeket a magzatmozgásokat a kismama még nem érzékeli. Leginkább az ízületek fejlődnek: kialakul a könyök, csukló, térd, váll, boka, valamint a kéz, láb és az ujjak.

A kismamában végbemenő változások

A reggeli rosszullétek kezdenek elmaradni. Ezen a héten tapasztalható kifejezett levertség. A keringő vértérfogat mennyisége 40-50%-kal növekedni fog a terhesség alatt. Ennek eredményeképpen egyre több helyen jelennek meg vénatágulatok, különösen a hasfalon, melleken és lábakon.

Súlygyarapodás

A terhesség alatti súlynövekedés nagyon különböző mértékű lehet. A terhesség előtti súlytól függ, hogy mennyi az „ideális” súlytöbblet a terhesség alatt. Ha megfelelő mennyiségben fogyaszt tápláló ételeket, babája ideálisan fog fejlődni.

Jó tanácsok az apukáknak

Az egyik pillanatban világgá kürtölné, hogy apa lesz, a következő percben megrémül még az apaság gondolatától is. Ossza meg ezeket a félelmeket kedvesével, ő valószínűleg hasonlóan érez.


close