Ikerterhesség lombiknál

A lombikprogramban (IVF vagy in vitro fertilizáció), ahogy a neve is mutatja a megtermékenyítés a méhen kívül, egy lombikban történik, majd a megtermékenyített petesejtet ültetik be a leendő édesanyába.

Statisztikai adatok szerint a lombikterhességek egyharmada ikerszüléshez vezet. Ez azért alakulhatott így, mert az orvosok korábban úgy gondolták, hogy minél több embriót ültetnek be, annál nagyobb lesz az esélye annak, hogy az egyik megtapad, fejlődésnek indul, és idővel egészséges kisbaba születik belőle.

Mivel a megtermékenyített petesejtet nem tudták – és ma sem tudják – tárolni, ha esetleg nem sikerült a program, akkor a következő alkalomra a hormonkezelés után újra le kellett venni a női- és a férfi ivarsejteket, összepárosítani és újra beültetni a páciensbe. Azonban a több embrió beültetése nagyobb eséllyel volt sikeres, ugyanakkor gyakrabban is fordult elő ikerterhesség. Az ikerterhesség kockázatosabbnak számít, mint az egygyermekes várandósság, gyakran császármetszéssel történik a szülés és gyakoribb a koraszülés is.

Legfeljebb 3 embrió

Manapság a törvényben foglaltak szerint egyszerre maximum 3 embrió beültetését engedélyezik, illetve, ha nem sikerül az első próbálkozás, azaz nem tapad meg egyik embrió sem a méhfalon, akkor a következő lombikprogramnál már négyet.

Ha az összes beültetett embrió megtapad az anyaméhben, akkor általában felteszik azt a kérdést a szülőknek, hogy hányat szeretnének ezekből megtartani. Igen nehéz döntés ez a leendő szülőknek, hiszen eddig csak álmodtak arról, hogy gyermekük lehessen, most pedig arról kell dönteniük, hány gyermekük legyen egy terhességből. Az esetek nagyobb százalékában, a leendő szülők inkább azt választják, hogy minden megtapadt embrióból megszülethessen a gyermekük, akkor is, ha kockázatosabb a terhesség időszaka, és a komplikáltabb lehet a szülés is.


close