Ikerterhesség nehézségei

Egy gyermek érkezése – ideális esetben – nagy örömet jelent a családban. Ha egyszerre két babát vár a kismama, talán még nagyobb a boldogság, de az aggodalom is. Az ikerterhesség fokozott kockázattal jár, de a megfelelő odafigyeléssel és vizsgálatokkal a mama is és a babák is biztonságban fejlődhetnek.

Az alábbiakban az ikerterhesség nehézségeiről, a fokozott kockázati tényezőkről, a gyakori szövődményekről olvashat bővebben.

A terhesség egy teljesen normális élettani időszak, amely egészséges szervezetben ikerterhesség esetén sem okozhat szövődményeket. Mindennek ellenére tisztában kell lennünk vele, hogy az ikerterhességnél valamivel nagyobb az esélye a komplikációknak és kóros állapotoknak.

Veszélyek a magzatokra nézve

Két vagy több magzatnak is ugyanannyi helye van a fejlődésre, mint egynek, ez az oka annak, hogy ikerterhességben gyakoribb a vetélés, a korszülés, a far- és harántfekvés, a szülés közben elszenvedett sérülés, illetve bizonyos fejlődési rendellenességek. Míg az első hat hónapban elegendő helyük van a fejlődéshez, növekedéshez, addig az utolsó háromban a magzatoknak egyre szűkebben lesznek, lassabban „híznak”. Ezért születnek kisebb súllyal, és az sem ritka, hogy az ikrek közül az egyik jóval könnyebb.

Kevésbé ismert szövődmény az érösszeköttetés, amely a magzatok keringés között alakul ki. Ilyen esetben az egyik testvérhez több vér jut, mint a másikhoz, ezért jobban fejlődik.

Kockázatok az anyára nézve

Az ikreket váró kismamáknál gyakrabban diagnosztizálnak vérszegénységet, méhszáj-elégtelenséget, a méhlepény problémáját, terhességi toxémiát. A szülés hosszabb ideig tart, ahogy valószínűleg a vérzés is utána. Mind az anya, mind a magzatok biztonsága érdekében az ikerterhességek alatt több vizsgálatot végeznek, gyakoribbak az ellenőrzések (ultrahang , méhszáj vizsgálata, CTG, amnioscopia is gyakrabban válik szükségessé). A terhesség alatti egészség megőrzéséhez oda kell figyelni a megfelelő életmódra, a kíméletes mozgásra, az elegendő pihenésre, a táplálkozásra (fokozott fehérje-, vitamin-, vas- és jódbevitel).

Összességében elmondható, hogy az ikerterhesség biztonságos és komplikációmentes lehet, amennyiben a kismama rendszeresen eljár a vizsgálatokra, konzultál orvosával, és betartja annak javaslatait.


close