Mit mutat meg az AFP?

Orvos válaszol rovat
Kedves Doktornő!

A héten kaptam meg az AFP eredményemet, 17 hetes terhes vagyok. Kicsit magasabb az elfogadottnál: MOM:2,69. A másik érték 80. Kell mennem genetikai ultrahangra. Nagyon aggódom, mennyire kell félnem?
2012. 07. 19. | 15:26

Kedves Kérdező!
Mit jelent az AFP?
Az AFP egy fehérjének, az ún. alfafötoprotein (α-fetoprotein) tudományos nevének rövidítése. Ez a fehérje terhesség alatt főként a magzati májban termelődik, és a méhlepényen keresztül jut a várandós vérébe. Az anyai vérszérumban vérvétellel meghatározható a koncentrációja.
Az AFP vizsgálat egy szűrővizsgálat, melyet a 70-es években vezettek be Magyarországon. Nem minden országban része a terhesgondozásnak, mivel nem elég érzékeny és specifikus, valamint jelenleg már elavulttá vált a nagy felbontású ultrahanggal és az anyai vérből végezhető biokémiai szűréssel (lásd Down-kór szűrés) szemben. Ennek ellenére Magyarországon még mindig nagyon fontos vizsgálat és minden várandós átesik a betöltött 16. terhességi hét után ezen a vérvételen.
Mit mutat meg az AFP?
Az alfafötoprotein középarányos (ún. multiple of median – MoM) értékben kifejezett normál értéke 0,8 és 2,5 MoM közé esik. A MoM azt jelenti, hogy csak az adott terhességi korra jellemző érték szerinti középértékre standardizálják a vizsgálatot. Ez pontosítja az értékelést, azonban a megnöveli a pontos terhességi kor jelentőségét (lásd később).
Magas AFP érték
Ha 2,5 feletti az AFP eredmény, akkor magasabb a kockázat az ún. idegcső- (velőcső-) záródási rendellenességre, melynek sok formája van, de a két legismertebb az agyhiány (anencephalia) és a nyitott gerinc (spina bifida). Ezek a rendellenességek (kivéve a kisfokú nyitott gerinc) ultrahangvizsgálattal, nagy valószínűséggel felismerhetők, ezért magas AFP esetén egy nagy felbontású, minimum B vizsgával rendelkező ultrahang jártasságú szakember által végzett ultrahang vizsgálat szükséges. Szerencsére az idegcső záródási rendellenességek a terhesség előtti és kora terhességi folsav bevitellel 85%-ban megelőzhetőek, így a vizsgálat jelentősége sokat csökkent a magzatvédő vitaminok bevezetése óta.

Orvosszakértő 2012. 07. 21. | 19:51
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close