Hüvelyi pH teszt segítségével megelőzhető betegségek

A hüvelyi pH normál esetben enyhén savas, a felnőtt nők hüvelyének pH-ja 3,8-4,5 között van. A savas pH fenntartásáért a Lactobacillus nevű baktériumok felelnek, ezek tejsavat termelnek, a tejsav kialakítja a savas környezetet, melyben számos kórokozó nem tud elszaporodni, így a hüvely saját védelmi rendszerének fenntartásáért is felelősek a Lactobacillusok.

Számos betegség előzhető meg, ha rendszeres időközönként ellenőrizzük a hüvely pH-értékét. Melyek ezek? A cikkből megtudhatja.

Mikor károsodik a normál hüvelyi pH?

Amennyiben a hüvely enyhén savas pH-ja eltolódik valamilyen irányba, mert a Lactobacillusok károsodást szenvednek, akkor többféle kórokozó teret nyer, és hüvelyi fertőzések alakulhatnak ki. A Lactobacillusok károsodhatnak antibiotikum kúra hatására, stressz esetén, túlzásba vitt intim higiénia esetén, stb.

A hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések tünetei sokfélék lehetnek, jelentkezhet például nagy mennyiségű folyás, viszketés, fájdalom a szeméremtestben és a hüvelyben, medencében, fájdalom a szexuális aktus alatt, kellemetlen szagú váladék képződése, stb.

A fertőzés kezdetén még a tünetek nem jelentkeznek markánsan, sokszor nem is lehet egyértelműen meghatározni, hogy valódi fertőzés okozta hüvelyfolyásról vagy bővebb hüvelyváladékozásról van szó. Ilyenkor nyújt hathatós segítséget a hüvelyi pH érték ellenőrzése, melynek normál értéktől való eltérése már korán jelzi a hüvelyi fertőzés kialakulását.

Hüvelyi fertőzések a terhesség alatt

Külön jelentősége van a pH mérésnek a bakteriális vaginózis felismerésében, melyre jellegzetes a lúgos pH érték, ezen kívül ez a fertőzés nagyon fontos szerepet játszik a terhesség során felszálló fertőzésként a méhen belüli fertőzések, koraszülés kialakításában. Ez a probléma nemcsak egészségügyi, hanem társadalmi is, ugyanis a koraszülöttek között nagyobb eséllyel alakul ki életre szóló szervi károsodás, tanulási, magatartási zavar, stb. Az időre született csecsemőkhöz képest gyakrabban igényelnek orvosi ellátást, gyógyszeres kezelést, ápolási teendőket.

Szülészeti szakmai szervezetek is javasolják a hüvelyi pH rendszeres mérését, különösen terhesség idején, ugyanis időben megadott kezeléssel megelőzhetőek az említett súlyos szövődmények.


close