Szülés

Kilenc hónap után a kismama általában már alig várja, hogy meginduljon a szülés, és a karjában tarthassa kisbabáját. Mindenkinél máshogy kezdődik a vajúdás, bizonyos jelek egyértelművé tehetik: itt az idő.

Az alábbiakban a szülés megindulásának jeleiről, a vajúdás kezdetéről kaphat bővebb információt.

A szülés és a vajúdás minden terhességben más és más, soha nem lehet előre megmondani, mennyi ideig tart a vajúdás, milyen hosszú lesz a kitolási szakasz. Ez függ öröklött tényezőktől, egészségi és lelki állapottól, az alkalmazott légzéstechnikáktól, attól, hogy első vagy többedik szülésről van-e szó. Az első gyermek esetében a szülés átlagosan 12-16 óráig, a következő gyermekeknél 6-8 óráig tart.

A baba kicsivel a kiírt időpont előtt és után is születhet. Ritkán érkezik a kis jövevény pontosan azon a napon, amire a szülők számítanak. Egyes megfigyelések szerint több csecsemő születik időjárási front idején, vagy teliholdkor.

Az első jelek

Nehéz észrevenni, pedig a szülés egyik első jele a könnyebbedés. Ilyenkor a baba feje lesüllyed a medencébe, és ott rögzül, könnyebb lesz a légzés. Első terhességnél ez szülés előtt pár nappal is megtörténhet, második, harmadik alkalommal csak éppen a szülés előtt.

Sok nő tapasztalja, hogy távozik a nyákdugó: ez a véres, kocsonyás anyag akár napokkal a szülés előtt is eltűnhet, amikor a tágulás elkezdődik. Bár általában nem igényel ellátást, érdemes jelezni az orvosnak.

A magzatburok megrepedése szintén a szülés jele lehet, ez még nem jelenti azt, hogy az egész magzatvíz elfolyik, akár szivároghat is. Ha mégis nagy sugárban távozik, fájások nélkül is érdemes bemenni a kórházba, hiszen 12 órán belül megindul (vagy megindítják) a szülés. Ilyenkor nagy az esélye a fertőzéseknek, ezért sem fürödni, sem nemi életet élni nem szabad.

Méhösszehúzódások megindulása

A rendszeres méhösszehúzódások a szülés megindulásának legbiztosabb jelei. A Braxton-Hicks összehúzódások csupán bemelegítést jelentenek, körülbelül 20 percenként jelentkeznek. Ha rendszeresen 10, esetleg 5 percenként visszatérnek a fájások, és körülbelül 40 másodpercig tartanak, ráadásul erősödnek is, valószínűleg megindult a szülés, érdemes bemenni a kórházba. Egyeseknél rejtett vajúdás is tapasztalható, ebben az esetben szülés előtt napokon keresztül folyamatosan tágul a méhszáj, maga a szülés pedig 5 perces, erőteljes fájásokkal kezdődik, és rövid ideig tart.

A valódi vajúdást és a szülés megindulását nem lehet eltéveszteni, de ha a kismamának bármi kétsége merülne föl, konzultájon orvosával, aki tájékoztatja a teendőkről.

Ha többet szeretne olvasni ebben a témában, akkor figyelmében ajánljuk a szülés jeleiről szóló cikkünket.


close