Terhesség 30. hét

Az áldott állapot 30. hete az utolsó menstruációs ciklus első napjától számítva, körülbelül 28 héttel a fogamzás után kezdődik. Innentől már csak 10 hét van a szülésig – milyen változások várhatóak?

A 30. hétre a magzat már körülbelül másfél kiló, 37-42 centis is lehet a teljes hossza, már lát, hall, érez, reagál a környezetére, szemeit nyitja-csukja, a maradandó fogak kezdeményei már kialakultak az ínyében. Fogása egyre erősebb, ujját szopogathatja, tüdeje már képes lenne a légzésre, de még mindig nem kellően érett, bár már gyakorolja a légzőmozgásokat, emiatt gyakran csuklik.

A magzati szőrzet eltűnik, a szemhéj nyílik és csukódik, a lábujjkörmök nőnek. A csontvelő most már termeli a vörösvérsejteket.

Agya egyre jobban tekervényesedik, a bőrén eddig látható magzatpihe (lanugó) pedig elkezd lekopni. Fontos a megfelelő mennyiségű kalcium, vas és vitamin pótlása, a magzat ugyanis nem csak súlyának gyarapításával foglalkozik, hanem 6-9 hónapos koráig kitartó belső tápanyagkészletének feltöltésével is. Ennek megfelelőn gyarapodik a zsírszövete, láthatóvá válik a haja és sokat mocorog.

Az anya testének változásai

A szervezetben már 7 liter vér kering, a köldök kezd ellapulni, szülésig pedig akár ki is fordulhat. Az egyre növekvő baba feltolja a gyomrot, így erős gyomorégés kínozza a kismamát, illetve a húgyhólyagot is folyamatosan nyomhatja, így a vizelet visszatartása problémákba ütközhet.

Gyakori lehet a vizelet csepegése miatt a húgyúti fertőzések kialakulása. Ebben az időszakban a mellek nagyon érzékenyek, a bimbóudvar színe is megváltozhat, így aggodalomra semmi ok. Tíz héttel a szülés előtt a hosszabb séták segíthetnek megőrizni a fittséget.

A terhes nők számára a legjobb alvó helyzet, ha a bal oldalukra fordulnak, mert így biztosítva van az akadálytalan véráramlás a szervekhez és a végtagokhoz.

Fontos: terhességi toxémia

Ikrek: Ismerkedjen meg a terhességi toxémia tüneteivel, melyek sokkal gyakoribbak ikerterhességek esetén. Azonnal forduljon orvosához, amennyiben súlyos fejfájást tapasztal; foltokat, vagy villanó fényeket lát pihenés közben; a duzzanatok (elsősorban az arcán) hirtelen megnagyobbodnak; hasi fájdalmai vannak; valamint hányinger, hányás, émelygés esetén.

Tanácsok apukáknak a 30. hétben

A kismama bőre gyakran viszket és a striák is egyre jobban kezdenek megjelenni, mivel utólag nem tüntethetők el, megelőzés céljából érdemes kakaóvajjal vagy egyéb készítménnyel átkenni az érintett területeket. Orvosi vizsgálatra is el kell kísérni az anyukát, az általános vizelet-ellenőrzés, vérnyomás- és testtömeg-mérésen kívül a nőgyógyász ellenőrzi a baba szívhangját, valamint megnézi a méhszáj és méhlepény állapotát is, továbbá a magzatvíz mennyiségét, vagy akár Doppler-készülék segítségével flowmetriát végezhet.


close