Terhesség 26. hét

A terhesség 26. hete a megtermékenyítés után következő 24. hét, illetve az utolsó menstruáció első napja utáni 26. hét. Mire figyeljen ebben az időszakban a kismama?

A magzat fejlettsége

A magzat súlya kb. 1000 gramm. Ezen a héten a tüdő-léghólyagocskák alakulnak ki. A tüdőben megkezdődik egy felületaktív anyag a „surfactant” termelődése, ami a léghólyagok belső felszínét vonja be, ezáltal lehetővé teszi, hogy a tüdő ne essen össze légzés során. Az agyban a látó és halló pályák alakulnak ki.

A kismama a következő változásokra figyelhet fel

A méh 2,5 harántujjal a köldök fölött helyezkedik el. Előfordulhat, hogy a méh időnként összehúzódik, majd elernyed, ezt nevezik „Braxton Hicks” kontrakcióknak. Fiziológiás jelenség, gyakran fájdalmatlan vagy menstruációs fájdalomhoz hasonló, rendszertelenül jelentkezik.

A szervezet ezáltal készül fel a szülésre, edzi a méhet a szülés előtt. Önnek kb. 300 többlet kalóriára van szüksége ebben az időszakban.

Többes terhesség: több Bracton Hicks kontrakció jelentkezhet. Amennyiben óránként 4-et vagy annál többet számol meg, keresse fel orvosát!

Jó tanácsok leendő apukáknak:

Készüljön fel az újszülött érkezésére!


close