Terhességi tesztcsík

A terhességi tesztcsík a hCG (ún.terhességi) hormont mutatja ki a vizeletből, ami a megtermékenyített petesejt beágyazódása után (kb. 6 nappal a megtermékenyülés után) kezd termelődni. A hCG szint ezután folyamatosan növekszik.

Az otthon elvégezhető terhességi tesztcsík olcsón, diszkréten, könnyen és gyorsan ad pontos eredményt, ha megfelelően használják. Javasoljuk, hogy minden esetben olvassa el figyelmesen a használati útmutatót!

Terhességi tesztcsík használata

A legtöbb terhességi tesztet a vizelet sugarába kell tartani, vagy az összegyűjtött vizeletbe kell a tesztcsíkot belehelyezni. Ha Ön terhes, néhány perc várakozási idő után a kontrollcsík mellett (ami azt jelzi, hogy a teszt megfelelően működik) egy második színes csík, vagy plusz jel is megjelenik. Függetlenül attól, hogy milyen halvány a vonal, az eredmény pozitív. Mihamarabb keresse fel orvosát! Ha a kontrollcsík nem jelenik meg, a teszt nem jó, az eredmény nem pontos.

Mennyire pontos a terhességi tesztcsík?

A terhességi tesztcsík pontossága függ attól:

  • Hogyan használja – Kövesse pontosan a használati útmutatót és ellenőrizze a lejárati dátumot!
  • Mikor használja – A legtöbb teszt állítása szerint 99 százalékos eredményt ad a menstruáció elmaradásának első napjától, ám ilyenkor a szervezet hCG szintje még alacsony, ezért negatív eredmény esetén egy hét múlva ismételje a tesztet, ha továbbra is úgy véli, terhes. A reggeli első vizeletből történő vizsgálat növeli a teszt pontosságát.
  • Ki használja – Akinek rendszertelen a ciklusa, vagy akinél a beágyazódás elhúzódik az elmaradt menstruáció első napjáig, azoknak a korai terhességi teszt nem ad pontos eredményt.
  • A teszt márkájától – Egyes terhességi tesztcsíkok érzékenyebbek a korai hCG kimutatására, mások kevésbé.

Mi befolyásolhatja a teszt eredményét?

A legtöbb gyógyszer nem befolyásolja a teszt eredményét, csak a hCG-t tartalmazó készítmények adhatnak álpozitív eredményt. Az alkohol és kábítószerek sem befolyásolják a teszt pontosságát, ám ha teherbe akar esni, vagy védekezés nélkül él nemi életet, ne használja ezeket! A teszt csupán a magasabb HCG szintet mutatja ki, a méhen belüli és méhen kívüli terhesség, illetve egyes HCG termelő ciszták között nem tesz különbséget.


close