Hőemelkedés várandósan

A terhesség alatt jelentkező hőemelkedés normális jelenség, így nem kell megijednünk, ha a természetesnél néhány tizeddel többet mutat a lázmérő. Ekkor nem kórokozó miatt jelentkeznek a tünetek. Ha a kismamának hőemelkedése van vagy lázas, annak okozója valószínűleg vírus.

Mi okozhatja a hőemelkedést terhesség alatt?

A panaszoknak egészen egyszerű okai is lehetnek, így a vírus okozta náthás betegség, vagy a szintén vírus által kiváltott gyomor-bél fertőzés.

Ezeknél a betegségeknél nagy valószínűséggel nem lép fel semmiféle komolyabb probléma. Arra kell azonban figyelni, hogy a kismama eleget igyon, minél hamarabb kezdődjön meg lázának csillapítása, illetve semmiképpen ne szedjen olyan készítményeket, ami árthat a babának.

Az olyan vírus okozta fertőzés, mint a varicella, rubeola, illetve a HIV-fertőzés rendkívül veszélyes a magzatra, így ezeknél minél előbb infektológus szakembert és nőgyógyászt kell felkeresni.

Mikor veszélyes a terhesség alatti hőemelkedés?

A terhesség alatti hőemelkedés miatt a magzat körüli védőburok begyulladhat. Ez a baba szempontjából igen veszélyes. Első tünete ennek a hőemelkedés lehet, ami később egészen komoly lázzá alakulhat.

A hőemelkedés potenciális szövődményei

Várandós kismama láza esetén fontos a láz csökkentése, hiszen maga a láz nem tesz jót a magzatnak. Minél magasabb a láz, annál veszélyesebb. 38 Celsius foktól magasabb láz már aggasztó, 39 Celsius foknál súlyosabb láz esetén pedig más betegségek is jelentkezhetnek. Ha a kismama láza magasabb, mint 39,5 Celsius fok, akkor már vetélés is bekövetkezhet, illetve a magzat velőcsöve sérülhet, és szellemi fogyatékosság is előfordulhat.

A terhesség korai szakaszában jelentkező láz kevésbé veszélyes, mint az, amely a későbbi időszakokban lép fel.


close