Bakteriális vaginózis

A bakteriális vaginózis kellemetlen szagú hüvelyi folyással járó fertőzés, melyet a hüvelyi baktériumflóra egyensúlyának felborulása okoz. Fontos a kezelése, főleg a terhes anyák számára.

Alábbiakban olvashat a bakteriális vaginózis betegség kialakulásáról, tüneteiről, diagnosztizálásáról, kezeléséről, és a betegség kockázatának csökkentéséről.

A bakteriális vaginózis leírása

A bakteriális vaginózis egy rendellenes hüvelyi állapot, mely kellemetlen szagú hüvelyi folyást eredményez, és egyes kórokozó baktériumok hüvelyben való elszaporodása, valamint az ott található tejsavbaktériumok számának csökkenése okozza.

A betegség kialakulásának kockázatát növeli a több szexuális partner, a méhen belüli fogamzásgátló eszközök használata, a közelmúltban történő antibiotikumos kezelés, a gyakori hüvelyöblítés és dohányzás.

A bakteriális vaginózis nem veszélyes állapot, de okozhat zavaró tüneteket, melyek leginkább a gombás hüvelyfertőzés vagy trichomoniasis tüneteire hasonlítanak. A diagnózis során ezek kizárása fontos.

A bakteriális vaginózis tünetei a hüvelygyulladás és kellemetlen szagú hüvelyi folyás, noha a nők 85 százaléka nem tapasztal tüneteket. A 4.5-nél magasabb hüvelyi pH érték is bakteriális vaginózist jelezhet.

A bakteriális vaginózis diagnózisánál fontos, hogy kizárják más olyan súlyos fertőzések jelenlétét, mint a gonorrhoea és chlamydia.

A bakteriális vaginózis kezelése szájon át szedhető antibiotikumokkal és hüvelyi géllel történik. A bakteriális vaginózis kiújulása sikeres kezelés után is lehetséges. A kezelt nők több mint fele tapasztal visszatérő tüneteket a kezelést követő egy éven belül.

A terhesség időszakában különösen oda kell figyelni

Terhesség során a betegség súlyos szövődményeket, koraszülést, magzatvíz fertőzést, és a méh szülés utáni fertőzöttségét okozhatja. A betegségre való szűrés és annak kezelése azon nők számára, akik kórtörténetében szerepel a koraszülés, különösen ajánlott.

A bakteriális vaginózis kockázatának csökkentése

  • elölről hátrafelé törli a nemi szervét,
  • nem öblíti a hüvelyt,
  • a hüvely területét tisztán és szárazon tartja,
  • kerüli a szűk alsó-ruházatot,
  • kerüli az illatosított, hüvelyt irritáló higiéniai termékek (wc-papír, szappan, spermicid gél) használatát,
  • biztonságos szexet folytat, hogy elkerülje a nemi betegségeket és hüvelyi fertőzéseket.

close