Fertőzés tesztelése terhesség alatt

A fertőzés tesztelése terhesség alatt igen fontos feladat. A fertőzések esetében alapvetően meg kell különböztetni a női nemi szervek fertőzéseit. Azokat a fertőzéseket, amelyek nem a női szerveket fertőzik elsősorban, de a magzatnál valamilyen rendellenességeket okozhatnak vagy okoznak, illetve el kell különíteni a terhességtől független, a magzatot nem érintő fertőzéseket.

A női nemi szervek fertőzései

A női nem szervek gyulladásai közül a leggyakoribb a hüvely gombás vagy bakteriális fertőzése. A hüvelyváladék vizsgálatával lehet pontosan diagnosztizálni, hogy milyen kórokozó váltja ki a fertőzést. Külön említést igényel a Streptococcus B baktérium.

A vetélés vagy szülés utáni vérmérgezés, láz kórokozója lehet, emellett a fertőzötteknél nagyobb arányban fordul elő vetélés, koraszülés és idő előtti burokrepedés. Az újszülöttnél hat-tizenkét órával a szülés után légzési és keringési elégtelenséget, ha két-tizenkét héttel a szülés után alakul ki fertőzés, akkor agyhártyagyulladást okozhat.

Hazánkban a szűrés az adott intézmény és szülészorvos gyakorlatának megfelelően történik, általában a terhesség 36. hetében szűrnek.

Magzati rendellenességet okozó fertőzések

A magzati rendellenességet okozó fertőzések közé tartozik a rubeola, a cytomegalovírus, a varicella, kanyaróvírus. A fertőzés diagnózisához szerológiai vizsgálat elvégzése szükséges.

Az egyéb szervrendszereket fertőző, a magzatra káros hatást nem gyakorló fertőzés például a közönséges nátha, egyes gyomor-bélrendszeri fertőzések, stb.


close