Fogászati problémák a terhesség alatt

A női test számtalan változáson megy keresztül a terhesség alatt. A hormoningadozások hatására a szájban jelenlevő baktériumok is átalakulnak és problémákat okozhatnak.

Az alábbiakban a terhesség alatt tapasztalható ínygyulladásról és hányás-erózióról, továbbá a szájban történő változások kezeléséről olvashat.

Ínygyulladás

A fogínygyulladás az egyik leggyakoribb szájprobléma a terhes nőknél. A terhesség következtében kialakult ínygyulladás hatására az ínyszél tűzpirossá válik, és a fogak közötti íny dagadtnak tűnik. Az ínyszövetek bedagadnak, felületük sima és fényes. Az íny gyakran vérzik. A száj első részében gyakrabban tapasztalhatóak a tünetek. Az ínygyulladás gyakori panasz a terhesség első vagy második trimeszterében.

A terhesség alatti ínygyulladás a 8. hónap körül a legsúlyosabb, szülés után enyhülnek a tünetek. Az ínyszövetek azonban nem minden esetben gyógyulnak meg maradéktalanul. Az íny egészségének helyreállítása érdekében a szájhigiénia szabályainak szigorú betartására van szükség.

A fogínygyulladás a következő okok miatt alakulhat ki: nem megfelelő szájhigiénia, helyi irritációt kiváltó anyag, szájban található baktériumok átalakulása a hormonváltozás miatt. A hormonok és erek átalakulása, valamint az anaerob baktériumok számának növekedése következtében súlyosbodhat az ínygyulladás. A nemi szteroid hormonok (ösztrogén és progeszteron) fokozza az ínygyulladást, mivel tápanyagként szolgálnak a baktériumok számára.

Hányás-erózió

A fogak savas eróziója akkor jelenik meg a terhesség alatt, ha a terhes nő rendszeresen hány. A savas erózió kezelése érdekében hányás után azonnal ki kell öblíteni a szájat vízzel. Csak ezután következhet a fogmosás. Saját szájvíz is készíthető szódabikarbóna és víz keverékéből. A szódabikarbóna semlegesíti a savat a szájban. A fogak védelme érdekében használható fluoridos szájvíz vagy gél.

Hogyan kezelhető a szájban történő változás?

  • Ajánlott rendszeresen friss gyümölcsök, például ananász fogyasztása, melyek enzimjei tisztítják a szájat.
  • Fontos a jó szájhigiénia, a megfelelő fogmosási technika, a fogselyem és szájvíz használata.
  • Rendszeresen fogorvosi ellenőrzésre kell menni.

close