Görcsök terhesség alatt

Görcsök terhesség alatti jelentkezése során elsőként azt kell eldönteni, hogy a terhességgel összefüggő, a terhes méhet vagy egyéb függelékeit érintő problémáról van-e szó, vagy egyéb szervrendszer eltérése okozza-e a görcsöket.

A terhes méh kontrakciói

A terhes méh kontrakcióit külön is érdemes megemlíteni, hiszen a méh már a terhesség elején sem teljesen nyugodt állapotú. Kontrakciók alakulnak ki, melyeknek feladata a vér folyamatos pumpálása a terhesség korai szakaszában. A terhesség során később lassan megváltozik a méhizmok összehúzódása.

A kezdetben teljesen rendezetlen összehúzódásoktól jut el a valódi, összerendezett összehúzódásig. Ez tágítja ki a méhszájat szüléskor. Ezek a Braxton-Hicks kontrakciók, melyek a méhszájat nem nyitják ki. Az ettől különböző összehúzódások viszont a méhszáj kinyílásához vezethetnek. Ha ez a megfelelő idő előtt történik, akkor koraszüléshez is vezethet.

Egyéb szervrendszerekből kiinduló görcsök

Külön meg kell említeni az egyéb szervrendszerekből kiinduló görcsöket. Az epekő kialakulására a terhesség hajlamosít. Az epegörcsnek az epehólyag kijáratába ékelődött kő, az epeútba jutó, vagy ott kialakuló kő az oka. Ritkábban az epeutak, epehólyag gyulladása okozza a görcsöket. A görcs kialakulására jellegzetes, hogy étkezés után jelentkezik, főleg zsíros-fűszeres ételek fogyasztása után.

A vesekő okozta vesegörcs is jelentkezhet terhesség alatt. Az egyik legsúlyosabb fájdalomról van itt szó. Oka a vesemedence-húgyvezeték határba vagy a húgyvezeték bármely szakaszába beékelődő, vizelet elfolyását akadályozó kő. El kell különíteni a többi görcsrohamtól.

A vesekólikára jellegzetes, hogy a vesegörcs kiindulási helye az azonos oldali gerincoszlop-borda szöglet, a fájdalom kisugárzásának iránya a nagyajkak, emellett olyan egyéb reflexes tünetek kísérik, mint a hányinger, hányás, puffadás, gyakori vizelési inger, ritkán a vizelet elfolyási képtelensége alakul ki.


close