Magzatvédő vitaminok

A magzatvédő vitaminok fontos szerepet játszanak súlyos fejlődési rendellenességek megelőzésében, valamint segítségükkel kielégíthető a kismama megnövekedett vitaminszükséglete.

A továbbiakban kiderül, mit tartalmaznak a magzatvédő vitaminkészítmények, milyen betegségeket lehet megelőzni velük, és mire ügyeljünk használatuk esetén.

A magzatvédő vitaminok szerepe

A magzatvédő vitaminoknak a terhesség harmadik és nyolcadik hete közötti szedése jelentős mértékben csökkenti a súlyos fejlődési rendellenességek előfordulását – bizonyította egy magyar kutatás. A magzatvédő vitaminkészítmények által tartalmazott folsavnak például nagy szerepe van a velőcső-záródási rendellenességek megelőzésében.

Terhesség alatt gyakori a kismama vitaminhiányos állapota. Mivel a magzat is az anya szervezetéből táplálkozik, nagymennyiségű vitamint és ásványi anyagot von el a kismamától. A magzatvédő vitaminok pótolják az anya szervezetéből a hiányzó mikro-tápanyagokat, segítségükkel megelőzhető a terhesség alatti fáradtság, rosszullét és a csökkent szellemi és fizikai teljesítőképesség.

A magzatvédő vitaminok összetétele

A magzatvédő vitaminkészítmények legfontosabb összetevője a folsav (B11-vitamin), ami a nyitott gerinc mellett vese- és szívrendellenességek, és végtaghiányos állapotok megelőzésében is segíthet. A magzatvédő vitaminok még számos nélkülözhetetlen mikroelemet tartalmaznak, megtalálható bennük A, C, D, E, B6, B12-vitamin, vas, jód, cink, kalcium, riboflavin és tiamin is. A készítmények alkalmazását célszerű a fogamzás előtt minimum egy, de inkább három hónappal elkezdeni, így a kritikus időszakban az anya szervezetében megfelelő koncentrációban lesznek a hasznos anyagok.

Amire ügyelni kell

A magzatvédő vitaminok zsírban oldódó vitaminokat is tartalmaznak, ezért előfordulhat ezeknek a túladagolása. Olvassuk le a termék címkéjéről a tápanyag összetételt, mert a hazánkban forgalmazott készítmények vitamintartalma között jelentős eltérések lehetnek.


close