Társadalombiztosítás által támogatott vizsgálatok

A társadalombiztosítás (TB) számos, a terhességgel összefüggő egészségmegőrző és szűrővizsgálatot támogat – a továbbiakban ezeket mutatjuk be.

TB-támogatott várandóssági vizsgálatok

A várandósgondozás célja a várandós nő egészségének megőrzése, a magzat fejlődésének elősegítése, a veszélyeztetettség és a szövődmények megelőzése, illetve megfelelő időben történő felismerése, valamint a szülésre, a gyermek korai kötődésére, a szoptatásra és a csecsemőgondozásra való felkészítés.

A várandósgondozás akkor kezdődik, amikor a szülész-nőgyógyász szakorvos a méhen belüli várandósságot megállapítja, a rizikó besorolást elvégzi és erről a várandós részére igazolást ad. A gondozás a szülés megindulásáig vagy a várandósság megszakadásáig tart.
A várandósgondozás olyan komplex egészségügyi szolgáltatás, amely a védőnő, a háziorvos, a szülés-nőgyógyász szakorvos – a kismama választása esetén a szülésznő –, valamint a várandós együttműködésén alapul.

TB-támogatott kötelező szűrővizsgálatok

A várandósság első harmadában végzendő vizsgálatok: vérkép, (hemoglobin, hematokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám, vérlemezkeszám), vizelet (fehérje, genny, cukor, aceton, urobilinogen, üledék), HBsAg (vagyis hepatitis-b) szűrés, szifilisz szűrés, vércsoport meghatározás és vörösvértest ellenanyagszűrés, ultrahang szűrővizsgálat a 11-13. héten; genetikai tanácsadás (fogamzáskor betöltött 37. életévtől kezdve); fogorvosi vizsgálat háziorvosi (belgyógyászati, EKG) vizsgálat.

A várandósság második harmadában végzendő vizsgálatok: ultrahang szűrővizsgálat a 18–20. héten, terheléses vércukorvizsgálat 24-28. héten; vérkép (hemoglobin, hematokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám, vérlemezkeszám) és vörösvértest ellenanyagszűrés a 24-28. héten; vizelet (fehérje, genny, cukor, aceton, urobilinogen, üledék) 24–28. héten.
A várandósság harmadik harmadában végzendő vizsgálatok: ultrahang szűrővizsgálat 30–32. héten, vérkép (hemoglobin, hematokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám, vérlemezkeszám) és vörösvértest ellenanyagszűrés a 36–37. héten, vizelet (fehérje, genny, cukor, aceton, urobilinogen, üledék) a 36–37. héten, kardiotokográfos szűrővizsgálat a 38.-39. héten és a 40. héten.


close