Vaspótlás

Vaspótlás leggyakrabban terhesség, szoptatás esetén, valamint serdülőkorban szükséges. A vashiány világszerte igen gyakori hiánybetegség.

Cikkünkből kiderül, milyen szerepe van a vasnak szervezetünkben, hogyan történik a vaspótlás, és melyek a vashiány és a vastúladagolás legfontosabb tünetei.

Vas a szervezetben

A vas olyan enzimek fontos alkotóeleme, amelyek szervezetünk energia-háztartásában játszanak szerepet. A vas megtalálható az oxigénszállító vörösvérsejtek festékanyagában a hemoglobinban, és fontos szerepe van a vérképződésben. Egy felnőtt nő szervezete 2,5-3,5, egy felnőtt férfié pedig 3,5-5 gramm vasat tartalmaz, ennek 70-80 százaléka aktív vas, a többi a májban és a csontvelőben található raktározott vas.

Mikor van szükség vaspótlásra?

Vaspótlás szükséges a szervezet vashiányos állapotának esetén. Hiány sokszor fokozott vasszükséglet mellett alakul ki. Ebből a szempontból veszélyeztetettek a terhes nők, szoptatós anyukák, koraszülött kisbabák és a serdülők. A serdülőkori gyors növekedés ugyanis megnövekedett vasszükséglettel jár. Fokozott vasvesztéssel jár a menstruáció, intenzív sportolás, valamint felszívódási zavarok és daganatos betegségek megléte is.

A vashiány legfontosabb tünetei: sápadtság, levertség, szédülés, korai őszülés, hajhullás, bőrszárazság.

Hogyan történik a vaspótlás?

A vaspótlás legtöbbször tablettás kezeléssel történik, mely 3-6 hónapig tart. Mellékhatásként előfordulhatnak gyomorproblémák (hányás, hasmenés, étvágytalanság), ezek kiküszöbölésére jó módszer, ha a beteg étkezés közben veszi be gyógyszerét. A vas hasznosulását rontja a nagy mennyiségű teafogyasztás és egyes savcsökkentő gyógyszerek szedése. A C-vitaminban gazdag étrend viszont segíti, érdemes tehát minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani a kezelés alatt. Súlyos esetekben intravénásan is adható vaskészítmény.

Vastúladagolás

Vastartalmú készítmények túlzott alkalmazása során túladagolásra utalhat a hányás, hasmenés és görcsök jelentkezése. Az első tünetek után látszólag javul a beteg állapota, de később a máj és a belek visszafordíthatatlan károsodást szenvednek, akár májzsugor is kialakulhat.

Vasmérgezés esetén hánytatás, gyomormosás és a vas kiürülését elősegítő gyógyszer mielőbbi adása segíthet megakadályozni a nagyobb bajt.


close