Lefogyjunk terhesség előtt?

Egy nőnek a tervezett fogantatás előtt és a várandósság alatt is törekednie kell a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étkezésre. Ezzel nem csak a teherbeesés valószínűségét növelheti meg, de siker esetén sokat tehet a saját és gyermeke egészségéért. Nézzük, a táplálkozás és az elhízás hogy gátolhatja és segítheti a fogamzást.

Egy holland kutatócsoport már a kétezres évek elején megállapította, hogy hosszú távon a túlsúly és az elhízás a reproduktív korban lévő nők esetében rizikófaktorként jelentkezhet a gyermekvállalás tekintetében, vagyis: a kövér nők esetében megnő a sikertelen teherbeesés valószínűsége.

A kutatók azt javasolják a pluszkilókkal küzdő nőknek, hogy még teherbeesés előtt csökkentsék a testtömegüket, hiszen akár 5-15 százalékos testsúlyvesztés is pozitívan befolyásolja a természetes úton történő megtermékenyítés, valamint a problémamentes terhesség valószínűségét.

Étrend terhesség előtt

A gyermekre vágyakozó pároknak tehát érdemes fokozott figyelmet fordítaniuk arra, mi kerül a tányérjukra. A nyilvánvaló dolgokon kívül, mint a cigaretta vagy az alkohol, nehezítheti a fogamzást akár a túlzott tejfogyasztás is. Mindez azért van, mert a tejben lévő kazein egy nagy molekulájú fehérje, mely lebontásáért egy kazeináz nevű enzim felelős, amellyel a csecsemőkor után már nem rendelkezünk. Így a tej megemésztése igen energiaigényes folyamat.

Terhesség: minőség, nem mennyiség

A terhesség alatt sem ehetünk bármit, amit a szervezet megkíván, mert a várandósság alatti kalóriák nem szállnak el nyomtalanul. Azzal, ha a szükségesnél sokkal több táplálékot fogyasztunk, nem segítjük gyermekünk növekedését. A terhesség alatti táplálkozásnál is a minőség a fontos, nem a mennyiség. Már az első hetektől érdemes odafigyelni arra, hogy az étel gazdag legyen vitaminokban, ásványi sókban, rostokban.

Fokozott folyadékfogyasztás

Ami szintén nagyon fontos, az a megfelelő folyadékfogyasztás, amihez érdemes már a terhesség előtt hozzászoktatni szervezetünket. Az elfogyasztott folyadék lehetőleg szénsavmentes víz legyen. A terhességben gyakrabban előforduló húgyúti fertőzések kivédésében is segít a bő folyadékfogyasztás.

Érdemes kerülni a cukrozott gyümölcsleveket, mert csak fölösleges kalóriát viszünk be velük, a szénsavas üdítők pedig kellemetlen puffadást vagy refluxot okozhatnak, ezekre a tünetekre a terhesség alatt egyébként is gyakrabban kell számítani.

További, ajánlott tartalmunk: Mi növeli a teherbeesés esélyét?


close