Genetikai tanácsadás

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

29 éves elmúltam, első babámat várom, és már betöltöttem a 19. hetet.
Genetikai tanácsadáson voltunk egy héttel ezelőtt, mert az AFP alacsony lett (0,74 MoM) és a kombinált teszten magas lett a PAPP-A érték (4,43). A genetikai uh-on mindent rendben találtak (BPD: 38 mm, OFD: 48 mm, HC: 136 mm, AD1: 37mm, AD2: 35mm, AC: 112mm, FL: 25mm, magzati súly: 190g)
A családunkban nem volt genetikai rendellenesség.
Én és a férjem úgy döntöttünk nem szeretnénk amniocentézist, mert nem látjuk indokoltnak és az orvos is azt mondta, hogy nagyobb a kockázata magának a magzatvízvételnek, mint annak, hogy a babának valami baja van.
Kérdésem az, hogy Ön mit gondol, javasolná-e a magzatvízvételt, vagy Ön szerint sem indokolt és csak plusz kockázatot jelentene.

Azért szeretném kikérni a véleményét, mert bár tudom, hogy nem szabad más anyukák rémtörténeteit hallgatni, de elbizonytalanítanak más vélemények. Nem hiszem, hogy bele kellene avatkozni abba, ami természetesen megy a maga útján, de most már bizonytalan vagyok.
2012. 08. 29. | 10:10

Kedves Kérdező!
Az alacsony AFP önmagában nem jelent kromoszóma vizsgálati javallatot.Ezt a velőcső záródási rendellenességek szűrésére szolgál.Az UH rendben,emelkedett kockázatra utaló jel nincs.
A kombinált szűrés eredménye 1:150-nél nagyobb kockázatot mutat javasolt a kromoszóma vizsgálat.
A kromoszóma vizsgálat 20. terhességi hétig végezhető.

Orvosszakértő 2012. 08. 30. | 18:49
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close