Vérzés terhesség alatt

Vérzés terhesség alatt is előfordulhat. Alapszabály, hogy mindig keresse fel gondozó szülészorvosát, ne kezdjen öngyógyításba. Ezen kívül friss, ismeretlen eredetű vérzés esetén az is fontos, hogy minél hamarabb jusson el orvosához.

A vérzésnek számos oka lehet mind a három trimeszterben, ezért vizsgálat nélkül a pontos ok nem ítélhető meg. Oka lehet a beágyazódásnál kialakult vérömleny, az implantációs vérzés is járhat némi vérezgetéssel (ez zavaró lehet, ha a menstruációval tévesztik össze, de nagyon minimális mennyiségű vérzésről van csak szó a beágyazódási vérzés esetében).

Az ectopiás terhesség, azaz a nem megfelelő helyen, a méh üregében beágyazódott embrió esetében is jelentkezik vérzés. Trauma, fertőzés, a szexuális aktus, sőt egy normális nőgyógyászati vizsgálat is okozhat vérzést. Az abortusz vagy a fenyegető abortusz lehet az egyik legijesztőbb oka a vérzésnek, ezért is fontos azonnal orvoshoz fordulni.

A terhesség során a véralvadás zavarai is okozhatnak vérzéseket. A terhesség későbbi szakaszában az elöl fekvő lepény, a lepény leválása, a fenyegető koraszülés, az uterus ruptura okozhat vérzést.


Tünetek

close