Haskeményedés terhesség alatt

A haskeményedés terhesség alatt azért fordul elő, mert a méhizmok összehúzódása fokozatosan megváltozik. Hogy mit takar a Braxton-Hicks kontrakció? Ez is kiderül.

A méh nincs nyugvó állapotban terhesség során, tehát nemcsak a szülés megindulása előtt lehet összehúzódásokra számítani. Már észrevehető, hogy a korai terhesség során akár több ezerszer is naponta “összehúzódik” a méh, ennek funkciója a vér kipumpálásában van.

A Braxton-Hicks kontrakciók

A terhesség előrehaladásával a méhizmok összehúzódása fokozatosan megváltozik, és a korábbi teljes összerendezetlenségből halad egy valódi összerendezett összehúzódásig. Ezeket a kontrakciókat szerzői névvel illetve Braxton-Hicks kontrakcióknak is nevezzük.

Ezek az összehúzódások 5-20 Hgmm belső nyomásfokozódást okoznak, rendszertelenek, és ahogy halad előre a terhesség, a Braxton-Hicks kontrakciók ereje növekszik.

Ezekre a kontrakciókra jellemző, hogy nem nyitják ki a méhszájat. Előfordulásuk növekszik pszichés stressz, traumák esetén, illetve fizikai megerőltetésre, így sok esetben a méhszáj kinyílásáig nem vehető észre az átmenet. Ezért rendkívül fontos a terhesség alatt a lelki, fizikai stressz kerülése, a méhszáj rendszeres ellenőrzése.

Ezektől a Braxton-Hicks kontrakcióktól elkülönítjük a valódi, méhszáj kinyílást is okozó összehúzódásokat, ezért ha gyakori vagy erős, illetve az eddigiektől eltérő összehúzódásokat észlel, feltétlenül keresse fel gondozó szülészorvosát.


close