Terhesség 13. hét

A terhesség 13. hete az utolsó menstruáció első napjától számított 13. hét, vagyis a megtermékenyítést követő 11. hét, amikor a magzat hangszalagjai is fejlődni kezdenek.

Magzat fejlettségi állapota

A magzat növekedésével együtt a hangszalagok is formálódni kezdenek. Az arca minden egyes nappal egyre „emberibbé” válik, a szemek közelítenek az arcközépre, a fülek is elfoglalják helyüket.

Ekkor már meghatározható a magzat neme, ha látótérbe hozhatóak a nemi szervek. (Biztonsággal UH-gal a 16. hét után állapítható meg.) A belek egyre beljebb jutnak a hasüregben, a máj elkezdi az epe, a hasnyálmirigy az inzulin termelését.

A kismamára jellemző változások

Megkezdődik a 2. trimeszter. Ez a legkényelmesebb és legélvezetesebb szakasza a várandósságnak. Megszűnnek a kellemetlen tünetek. Ha fáradtnak érzi magát, pihenjen sokat! A méh növekedése következtében hasi fájdalma jelentkezhet. A méhtartó szalagok is feszülnek, ezt nevezik „kerekszalag fájdalomnak”.

Jó tanácsok az apukáknak

A következő néhány hónap a terhesség legkönnyebb időszaka. A kismamák jobban érzik magukat, a hormonszintek beálltak, jól érzik magukat a bőrükben. Ünnepeljék meg az 1. trimeszter befejeződését!


close