Terhesség és derékfájás

Állapotosság alatt gyakori panasz a hát- és derékfájás. Jellemzően a terhesség ötödik hónapja körül alakul ki, de előfordul, hogy már a terhesség első trimeszterében érezhető.

Az alábbiakban részletesen olvashat a terhesség alatt jelentkező hát- és derékfájás okairól, illetve megelőzési lehetőségeiről.

Terhesség alatti derékfájás okai

A terhesség előrehaladtával a kismama testsúlya gyarapodik. Ez nagyobb igénybevételt jelent a gerinc és az izmok számára. A test súlypontja a növekvő pocak miatt áthelyeződik, és a gerinc görbületei is módosulnak. Az egyensúlyérzékelés változása miatt a kismama kicsit ügyetlenebbül közlekedhet. Az egyre nagyobb súly megtartásában a hasfalat a hátizmok is támogatják. Ha az izmok tartóerejét meghaladja a méh folyamatos növekedése, fájdalom jelentkezhet a derék és a hát középső részén. Olykor a vállak és a nyak is érintetté válik. A szülés időpontjához közeledve a fájdalom fokozódik, egyeseknél az alsó végtagok irányába is kisugárzik.

A várandósság ideje alatt jelentős hormonális változások következnek be, amelyek a testtartás megváltozásához is hozzájárulnak. A szervezetnek fel kell készülnie a szülésre, ezért relaxin nevű hormont termel, amely segít a tágulásban, az izmok és az inak nyúlásában, lazulásában. Ezek a változások szerepet játszhatnak abban, hogy a kismama olyan helytelen testtartást vesz fel, amely hát- és derékfájást okozhat.

Ötletek terhesség alatti derékfájás ellen

A legfontosabb teendő, hogy a kismama mindig ügyeljen a testtartására. Nem szabad előretolni a hasi részt, ne homorítson, bármennyire is adja magát ez a pozíció a testformából kifolyólag. A kismama figyeljen rá, hogy ne görnyedjen előre egész nap. Ez különösen akkor okoz problémát, ha valaki a terhessége alatt ülőmunkát végez. Nagyobb súlyokat nem ajánlott cipelni, de ha valamit fel akar emelni a kismama, ne derékból hajoljon le érte, hanem guggoljon le. (Ezt a technikát nem csak a terhes nőknek érdemes alkalmazniuk.)

Kényelmes, szellős ruhadarabokat célszerű hordani, valamint olyan cipőt, amelynek van egy kicsi sarka. A tartás javítása érdekében érdemes jógázni, illetve terhestornára járni.


close