Hüvelyi folyást mi okozhatja?

Orvos válaszol rovat
Egy elég kellemetlen problémára szeretnék megoldást találni. Körülbelül 3 hete erős hüvelyszagom van, de már zuhanyzás után kb. 10-15 perccel is érzem,és talán egy kicsit több a hüvelyfolyásom. Már nem volt szexuális kapcsolatom több mint egy éve, és ezalatt az idő alatt sem volt semmilyen nemi problémám. Az utóbbi pár hétben kezdődött.

6. hete már, hogy elkezdtem odafigyelni az étkezésre, és heti 3x1 órát mozgok. Reggelire általában müzlit, gabonapelyhet fogyasztok, teljes kiőrlésű kenyeret eszek, főtt tojást, zöldségeket, gyümölcsöket, estére pedig joghurtot eszem túróval - persze a tejtermékekből az alacsony zsírtartalmút veszem. Ezeket azért írtam le, hogy ezek valamelyikének lenne hozzá köze?

Vagy még talán egy opciót tudnék felhozni: egy ismerősöm ajánlotta az L-carnitine-t (ugyanis azért mozgok, és eszek így, mert le szeretnék adni pár kilót), és ez a termék segítene benne. Ezt viszont még csak 3. hete szedem, pezsgőtabletta formájában az edzés előtt 20 perccel (500mg). Ez lenne esetleg az oka a kellemetlen szagnak? Van benne olyan anyag, ami ezt kiválthatja?

Mert én tényleg igyekszek ügyelni, és odafigyelek a tisztálkodásra, közösségi wc-ket is úgy használom, ahogy azt kell, ha az ember nem akar valamit elkapni, és egyébként semmilyen más panaszom nincs mellette (úgy két éve volt hüvelygombám, tudom, milyen tünetei vannak, de semmi hasonló nincs most jelen).
2012. 10. 12. | 00:34

Leírása szerint valószínűleg bakteriális hüvelyfertőzés van, amit vaginózisnak nevezünk. Ez nem igényel együttlétet, kolostorban is megszerezhető. A hüvely kitűnő tenyészterep glikogéndús váladékával. A szervezetében tanyázó számtalan baci bekeveredhet, ez nem tisztálkodási kérdés. Most a gyors eredményességhez mindenképpen kéne egy CNS hüvelykúp, 10 darabos, receptre, nem vérző napokon egy-egy. Ezzel sajnos minden jó és rossz kórokozót kiirtottunk, de a szüséges és hasznos tejsav baktériumokat vissza kéne gyorsan telepíteni. Erre a hüvelyi probiotikum kézítmény (pl Protexin Gynophylus) a legmgfelelőbb, recept nélkül. 4-et folytatólag naponta helyezzen magasan fel, a maradék tízet hetente kétszer hosszú távra.Ha folytatólag jót akar, hetente kétszer használja hónapokon át. Tejsavas öblítés is hasznos pezsgőtablettával. Olvassa el a leirásokat.

Orvosszakértő 2012. 10. 13. | 11:43
close