A lombikprogram veszélyei

Előfordulhat, hogy a női szervezet túlreagálja a lombikkezelést, és úgynevezett hiperstimulációs szindróma jelentkezik.

A kontrollált ováriális hiperstimuláció (Controlled Ovarian Hyperstimulation, COH) a meddőség kezelésében használt módszerek alkalmazása mellett szokásos élettani állapot.
Azt jelenti, hogy nem csak egy tüsző és petesejt érik meg (mint a normál ciklusban), hanem több, amellyel a kezelés hatékonyságának valószínűsége, vagyis a megtermékenyülés esélye fokozódik.

Hiperstimuláció

Előfordulhat azonban, hogy a szervezet túlreagálja a hormonális kezelést, vagyis a hiperstimuláció néha a petefészkek túlzott aktivációját eredményezi, ezt nevezik hiperstimulációs szindrómának (ovarian hyperstimulation syndrome, OHSS), amelynek enyhe, közepes mértékű és súlyos formáját különböztetik meg a klinikai tünetek alapján.

Enyhe hiperstimuláció

Az enyhe hiperstimuláció a statisztikák szerint az esetek nagyjából 20-30 százalékában fordul elő: émelygés, hasi puffadás, feszülés és kellemetlenség érzés, kis súlygyarapodás jelentkezhet. Az ilyen esetek többségében a panaszok néhány héten belül elmúlnak, és helyreáll a megszokott közérzet.

Középsúlyos és súlyos hiperstimuláció

A problémásabb, úgynevezett középsúlyos hiperstimuláció gyakorisága mintegy 1-5 százalék, és hasűri folyadék megjelenésével, a felsorolt hasi panaszok felerősödésével, esetleg hányással, hasmenéssel, kiszáradással jár. Ritkán, a hiperstimuláció súlyos formájában a mellkasban is folyadék gyülemlik fel, nehézlégzés és egyéb légzési problémák, valamint az anyagcsere kóros változásai jelenhetnek meg, a vér besűrűsödik, akár vérrögképződés is felléphet, romolhatnak a máj- és vesefunkciók.

A súlyos hiperstimuláció előfordulása 1 százalék alatti, és mindenképpen kórházi kezelést igényel.

További, ajánlott tartalmunk: A petefészek stimulációja


close