Idő előtti burokrepedés

Idő előtti burokrepedésről koraszülés esetében beszélhetünk. A terhesség átlagos hossza 40 hét. Koraszülésnek számít, ha a magzat a betöltött 37. hét előtt jön világra.

A koraszülöttség esetében a koraszülött csecsemő életkilátásai nagyban függnek attól, hogy mennyi a baba súlya, mennyi idővel hamarabb született a vártnál, milyen az általános állapota, hogyan tud a méhen kívüli körülményekhez adaptálódni, történik-e a koraszülésből vagy egyéb körülményekből adódólag valamilyen szövődmény (például agyvérzés, szemészeti károsodás, bélrendszeri károsodás, stb.).

Felszálló fertőzés sokszor állhat a háttérben

A koraszülés oka sok esetben felszálló fertőzés következtében kialakuló, idő előtti burokrepedés. A hüvely normál körülmények között is tartalmaz baktériumokat, de a méhűr már steril környezet élettani esetben. Ha a fertőzés felszáll, a gyulladás átterjed a magzatburkokra, áteresztővé válnak, így a magzatvízbe baktériumok jutnak, melyek közvetlen károsító hatással lehetnek a magzatra. Az anyánál szapora szívverés, hőemelkedés, láz észlelhető, a has, a méh nyomásérzékennyé válik, akár a véráramba is juthatnak kórokozók, így szepszis alakulhat ki, melynek hatására a keringés is összeomolhat. A magzat tachycard lehet (szapora szívdobogás észlelhető), fertőződhet.

Az idő előtti burokrepedés egyéb oka

Az idő előtti burokrepedés oka lehet még húgyúti fertőzés is. Vannak olyan esetek, amikor a burok alsó pólusának védelme hiányzik. Az is idő előtti burokrepedéshez vezethet, ha túl sok a magzatvíz mennyisége (polyhydraminon), illetve ha megindul idő előtt a fájástevékenység. Egyes beavatkozások, például a chordocentesis, az amniocentesis is hajlamosíthat a kialakulására.

Az idő előtti burokrepedés kiváltó oka lehet még a méhnyakon végzett műtéti beavatkozás, táplálkozási elégtelenség, nyomelem-hiány. Kötőszöveti betegség, közösülés a spema proteolyticus (fehérjeemésztő) hatása miatt szintén vezethet ide. Időjárási tényezők is okozhatják az idő előtti burokrepedést, frontok esetén gyakoribb az idő előtti burokrepedés. A gyakori hüvelyvizsgálat is hajlamosít az idő előtti burokrepedés kialakulására.

Egyes esetekben nem azonosítható pontosan az idő előtti burokrepedés kiváltó oka.


close