Terhesség utáni hajhullás

A terhesség egy hatalmas hormonális átalakulást jelent a női szervezet számára, mely biztosítja azt, hogy az embrió, később a magzat optimálisan fejlődjön az anya szervezetében.

Az alábbiakban a terhesség utáni hajhullás jellegzetességeiről olvashat, illetve olyan hasznos tanácsokat találhat, melyek segítéségével a fokozott mértékű hajvesztés megelőzhető vagy megállítható.

A hormonális hatások az anya szervezetére, testére, lelkére hatást gyakorolnak, és ennek egy része az, hogy megváltozik a haj, a bőr szerkezete, a legtöbb esetben a haj és a bőr megszépül, a haj selymessé, csillogóvá válik, a természetes hajvesztés megáll, így a hajkorona sokkal sűrűbb lesz.

A hormonok hatására a hajszálak nem kerülnek telogén fázisba, hanem a fokozott anyagcsere jellemzi őket, folyamatosan növekednek, és nem hullanak ki. A szülést követően a hormonrendszer újabb változáson megy át, mely nemcsak azt jelenti, hogy megszűnik a terhesség alatti hormonális állapot, hanem hozzájárul még a szoptatás miatt megváltozott hormonstátusz és anyagcsere-státusz is.

Hajhullás terhesség után 3 hónappal

Általában a terhességet követő három hónap után kezd el jelentkezni a hajhullás, mely a megváltozott hormonális hatások következtében jön létre. A jelenség ártalmatlan, és magától rendeződni szokott, nem kóros hajvesztésről van ugyanis szó, hanem csak a korábban ki nem hullott szálak ilyekor kerülnek telogén fázisba, és elveszíti őket a szervezet. Ehhez egyéb tényezők is hozzájárulnak, ilyen például a kismama alváshiánya, a kismama stresszes életmódja, esetleg a szoptatás miatt bekövetkezett vitamin- és ásványi anyag-hiány.

A szoptatás során nemcsak a fokozott mértékű hajhullás megelőzése, hanem a szervezet egészségének megőrzése miatt is fontos a vitaminok és ásványi anyagok pótlása, hiszen ilyenkor a női szervezet az anyatejbe választja ki a bevitt mikrotápanyagok jelentős részét. Érdemes ilyenkor minden kis időt kihasználni a pihenésre, az alvásra, hiszen a kisbaba is egy kipihent anyukának örül a legjobban, nem is beszélve arról, hogy a stressz és az alváshiány az anyatej mennyiségét is csökkenti. A hajat ápolja természetes szerekkel, ha festi, akkor érdemes növényi alapú festéket használni, ilyen például a henna, vagy arra törekedni, hogy a hajfesték ammóniamentes legyen. A haj fizikai hatásoktól való védelme is ugyanolyan fontos, az erős szárítás, vasalás, sütés komoly károsodásokat okozhat.


close